Сем Альтман: «Треба кожному виплачувати БОД у вигляді відсотка від ВВП» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сем Альтман: «Треба кожному виплачувати БОД у вигляді відсотка від ВВП»

Світ
640
Президент Y Combinator Сем Альтман вирішив відповісти противникам введення БОД, які вважають, що фіксовані виплати — це зло. На його думку, вирішити проблему можна прив’язкою БОД до ВВП, пише Business Insider.
«Я б запропонував всім громадянам отримати рівну частку в корпорації US Inc., — каже Альтман. — І тоді, замість того, щоб отримувати фіксовану плату, ви отримували б відсоток від ВВП». В такому випадку, громадяни будуть мати стимул працювати і робити внесок в економіку, бо це збільшить їх базовий дохід, навіть незважаючи на те, що формально їм працювати буде не потрібно. Однак незрозуміло, навіщо тоді їм БОД. За словами Альтмана, такий підхід допоможе об’єднати економістів по обидва боки політичного коридору, навіть тих, хто ненавидить соціалізм».
У США критикують БОД за те, що він заохочує лінь і йде врозріз з американською діловою етикою, яка прославляє важку працю. Є й інша причина — економічна. Щоб виплачувати БОД, гроші треба звідкись взяти і, швидше за все, взяти з кишені багатих громадян. В такому випадку, це чисто соціалістична ідея, яка підриває ініціативу і змушує багатих приховувати доходи через інструменти податкової оптимізації, що, в свою чергу, скорочує бюджет і можливості з виплати БОДу.
Внесок у ВВП незахищених верств населення невеликий, бо вони позбулися доходів через те, що їхні робота і навички не створюють істотної доданої вартості в економіці. Таким чином, їх залучення з наявними на руках навичками і знаннями не призведе до збільшення ВВП і БОД, який прив’язаний до розміру економіки. Тим часом, створювати ВВП будуть інші люди, за рахунок яких і буде виплачуватися БОД, який є не що інше, як «модна» назва допомоги з безробіття.
У жовтні минулого року Альтман запустив експеримент з виплати базового доходу в Окленді (штат Каліфорнія), в рамках якої кільком людям виплачували від $1-2 тисячі. Тепер він хоче розширити його до двох штатів та включити в експеримент 100 одержувачів.
Альтман правильно називає основні проблеми та тренди, з якими зіткнеться суспільство. Наприклад, нерівність у розподілі доходів (багаті стають багатшими, а бідні — біднішими). На його думку, через 50 років люди більше не будуть використовувати страх залишитися голодним, щоб заохочувати один одного працювати.
Проте зростання загального добробуту і можливість заробляти «на дому», яку дає постіндустріальна економіка, здатні забезпечити безбідне існування багатьом людям. І швидше за все, це відбудеться без допомоги держави. Тому набагато ефективніше видавати «стипендії» (на кілька років і більше) тим, хто довів, що хоче і готовий освоїти нову професію. Подібна матеріальна допомога звільнила би їх від необхідності заробляти собі на життя, а після отримання ними нової роботи субсидію можна було б скасувати і перерозподілити ресурси на інших.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас