Інна Демченко: про перспективи розвитку Р2Р кредитування в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інна Демченко: про перспективи розвитку Р2Р кредитування в Україні

Кредит&Депозит
1193
Величезні портфелі прострочених кредитів призвели до того, що більшість банків посилили ризикову політику і підвищили вимоги до потенційних позичальників.
Це істотно скоротило шанси на отримання позик для багатьох клієнтів, які потребують фінансування.
З іншого боку, відсутність активного кредитування призвела до надлишку ліквідності і до того, що банки знизили ставки за депозитами.
Такі фактори позбавили банківських клієнтів можливості отримувати стабільно високий дохід від розміщення своїх коштів на депозитних рахунках.
Всі ці обставини стали причиною розвитку альтернативних платформ для кредитування та інвестування, однією з яких і є послуга Р2Р кредитування.
У класичному варіанті, механізм взаємного кредитування працює таким чином: користувач проходить процедуру реєстрації і розміщує заявку про суму кредиту, яка йому необхідна.
При цьому, інвестор після реєстрації може або розміщувати заявку або вибирати того, кого він згоден прокредитувати, аналізуючи перелік запитів на фінансування.
Після схвалення з боку інвестора, позичальник отримає гроші безпосередньо на банківську картку, яку він вказав при реєстрації.
Незважаючи на те, що в Європі і США напрямок взаємного кредитування давно і успішно розвивається, і приріст цього ринку становить понад 100% на рік, в Україні воно не знайшло широкого поширення. Причиною цього є особливості менталітету і відсутність довіри до такого виду співпраці.
Проте, це зручний і надійний вид фінансових взаємин, який може впевнено зайняти вільні ніші ринку кредитування, а також допоможе вигідно інвестувати свої заощадження.
Чому це вигідно:
  • Позичальник може отримати кредит на більш привабливих умовах, ніж в банку. Умови обумовлюються індивідуально і залежать від побажань інвестора, кредитного рейтингу позичальника і т д;
  • Позичальнику немає необхідності збирати і надавати інвестору величезний пакет документів, який зазвичай необхідний при банківському кредиті;
  • Можна отримати інвестування на будь-які цілі, в тому числі на розвиток бізнесу, стартап;
  • Позичальник може отримати кредит навіть якщо у нього неідеальна кредитна історія;
  • Відсутність комісій і прихованих платежів при отриманні кредиту;
  • Інвестор може заробити більше, ніж при розміщенні грошей на банківських вкладах;
  • Не зарегульована процедура отримання кредиту / інвестування коштів.
Недоліки даного сервісу:
  • Інвестор не застрахований від недобросовісних позичальників;
  • Вклад інвестора не гарантований державою;
  • Ставка за кредитами може бути вищою від середньоринкової.
Для того, щоб мінімізувати ризик неповернення, інвестору краще кредитувати декількох позичальників паралельно. Даний підхід дозволить створити диверсифікований портфель зі стабільним доходом.
В Україні цей напрям може претендувати на успішний розвиток за умови наявності ефективних посередників – платформ, які допомагають кредиторам і позичальникам знайти один одного, здійснюють перевірку репутації учасників угоди, пропонують можливість застрахувати ризики неповернення. Підкріпити угоду заставою або взяти на себе зобов’язання щодо сприяння в поверненні боргу, якщо виникне така необхідність.
На сьогоднішній день на вітчизняному ринку відсутні сервіси з чітким і зрозумілим механізмом взаємодії інвестора і кредитора на всіх етапах процесу.
Також, для розвитку P2P кредитування бракує законодавчого регулювання, що стримує багатьох потенційних учасників від використання подібного роду сервісів.
Інна Демченко, фінансовий аналітик, експерт ринку кредитування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас