Супутникове спостереження змінить торгівлю нафтою і вугіллям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Супутникове спостереження змінить торгівлю нафтою і вугіллям

Енергетика
632
Флотилії супутників компаній Ursa Space Systems, Orbital Insight і їм подібних збираються тримати під невсипущим контролем вугільні шахти і нафтові родовища, стежачи за ланцюгами постачання й випуском продукції майже в реальному часі. Якщо система запрацює, ці дані стануть золотою жилою для трейдерів, які зможуть дізнаватися про стан ринку раніше урядових повідомлень.
Зниження цін на супутники дозволило в цьому році запустити 310 супутників (дані на кінець серпня), майже в два рази більше, ніж в минулому. Деякі з них, що належать таким операторам, як Planet Labs і Iridium Communications, утворили на навколоземній орбіті флот, який може спостерігати практично за всією Землею. Компанії на зразок Orbital використовують штучний інтелект, щоб сканувати мільйони зображень і перетворювати їх на корисні дані.
«Це мрія трейдерів, – каже Том Джеймс з компанії Navitas Resources. – Як якби з’явився прямий канал з ЦРУ. Якщо все дійсно буде, як обіцяють, це просто відмінно».
В недалекому минулому моряки, що стежать за експортом нафти, рахували танкери в бінокль. Наступним кроком стали супутники, за допомогою яких навчилися вимірювати глибину тіней від плавучих нафтових резервуарів, щоб визначати, наскільки вони заповнені. Трейдери на біржі використовували ці дані, щоб раніше від конкурентів дізнатися про стан складів великих компаній.
Наприклад, трейдер може захотіти дізнатися, коли попит перевищить пропозицію і накрутить ціни. На супутникових зображеннях видно гори вугілля, що лежить навколо шахт, які можна виміряти і зробити висновки. Можна рахувати поїзди і танкери. За активністю на бурових і біля рудників можна зрозуміти, наскільки активно ведеться виробництво. Якщо все це скласти докупи, дані зможуть підказати, кому потрібне вугілля, а у кого є надлишки на продаж.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас