СБУ вилучила у засновника одного з найпопулярніших російськомовних блогів про блокчейн ForkLog криптовалюту і техніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ вилучила у засновника одного з найпопулярніших російськомовних блогів про блокчейн ForkLog криптовалюту і техніку

Фінтех і Картки
3537
Служба безпеки України провела обшук у квартирі засновника одного з найбільших російськомовних блогів про криптовалютb і блокчейн ForkLog Анатолія Каплана (Клімова) в Одесі.
Як повідомляється на сайті ForkLog, обшук пройшов 15 грудня вранці в присутності двох понятих.
Підставою для обшуку стало кримінальне провадження проти групи осіб із США та України, які, за даними слідства, розробили злочинну схему заволодіння грошовими коштами з платіжних карток третіх осіб.
“Як заявили співробітникам СБУ підозрювані, вони здійснювали “обмін криптовалюти “Біткойн” на українську гривню за допомогою інтернет-ресурсу “Форклог”. Надана ними інформація сама по собі не відповідає дійсності, оскільки функціонал, що дозволяє здійснювати такий обмін, на сайті відсутній, і жодної подібної “допомоги” ForkLog ніколи не надавав. Крім цього, жодна із зазначених у документі осіб жодним чином не пов’язана ні з діяльністю ForkLog, ні з його засновником, і ніяких доказів зворотного слідчі не надали”, – йдеться в заяві сайту.
Станом на ранок понеділка позиція СБУ щодо інциденту на сайті відомства відсутня.
При цьому, згідно з повідомленням ForkLog, при обшуку співробітники СБУ вилучили кілька пристроїв з криптовалютами, що зберігаються на них, ноутбук та інші особисті речі А. Каплана. Один із співробітників СБУ робив спроби вивести біткойни на свій гаманець прямо під час обшуку, на що адвокат А. Каплана викликав поліцію, повідомив про імовірний грабіж і викликав наряд. Після цього спроби вивести біткойни на свою адресу припинилися, заявляють в ForkLog. Також у виданні додали, що на наступний день після обшуку з криптовалютного гаманця Ethereum, який належав А. Каплану, на новостворений гаманець були переведені всі монети ETH.
Крім того, увечері 16 грудня невстановленими особами була зроблена спроба зняти з його особистої банківської картки 3 тис. гривень.
“На мій погляд, ця ситуація безпосередньо ілюструє один з можливих сценаріїв розвитку взаємовідносин держави і криптовалютної спільноти, тому ми вирішили надати справі розголосу. Оскільки мова йде не стільки про захист моїх особистих інтересів або інтересів ForkLog, скільки про захист інтересів усього суспільства. І ця подія є попередженням для всіх, хто пов’язаний з блокчейн-технологіями, при цьому не має значення, наскільки ви публічні”, – цитує видання слова А. Каплана.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас