Математики запропонували відмовитися від темної енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Математики запропонували відмовитися від темної енергії

Технології&Авто
2066
Троє математиків з університетів Мічигану і Каліфорнії вважають, що прискорене розширення Всесвіту можна пояснити без космологічної константи і темної енергії, оскільки простір-час у Всесвіті Фрідмана є нестійким.
Близько 20 років тому астрономи зробили вражаюче відкриття: Всесвіт не тільки розширюється, але робить це все швидше. Для того щоб пояснити це, космологи ввели поняття темної енергії, а також струсили пил з космологічної константи Ейнштейна, поняття, яке великий фізик запропонував незабаром після появи рівнянь загальної теорії відносності, і яке він же пізніше називав своєю найбільшою помилкою.
Таке пояснення не задовольнило Блейка Темпла, Зіка Воглера і Джоела Смоллера, які вирішили запропонувати краще, відповідне оригінальній теорії Ейнштейна, але без темної енергії. На думку Темпла, у всіх інших аспектах ЗТВ дає коректні прогнози, а доказів існування темної енергії не знайдено, так навіщо ж вводити «поправочний множник» у рівняння, які і так виглядають правильними? Математики вважають, що хибним є не обчислення, а припущення про рівномірне розширення Всесвіту, оскільки ця конфігурація нестійка.
Робота вчених, опублікована в журналі Proceedings of the Royal Society A, говорить, що прискорення галактик може бути передбачене загальною теорією відносності без залучення космологічної константи і темної енергії, пише Phys.org
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас