НБУ сильно ускладнив правила отримання індивідуальних валютних ліцензій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ сильно ускладнив правила отримання індивідуальних валютних ліцензій

Казна та Політика
1367
Національний банк переглянув правила видачі індивідуальних ліцензій на переказ іноземної валюти за кордон, істотно ускладнивши процедуру їх отримання. У прес-релізі, розміщеному на сайті регулятора, пояснюють – борються з відтоком капіталу.
Постанову №130 НБУ опублікував пізно ввечері 14 грудня 2017 року. З сьогоднішнього дня вона набрала чинності.
Докопаються до суті
Перш за все, зміни торкнулися можливостей Нацбанку перевіряти мету, заради якої юрособи звертаються за індивідуальною ліцензією. Щоб докопатися до суті майбутньої операції, з сьогоднішнього дня регулятор вимагає від заявників підкріпити прохання не тільки документами, що пояснюють мету валютної проводки, але і папери, які дозволять з’ясувати структуру власності всіх учасників операції і встановити всіх бенефіціарів, якщо такі виявляться.
Юрособам і СПД також доведеться зібрати банківські довідки – про відкриті рахунки в банках із зазначенням валюти, дат їх відкриття і залишків. А також докласти виписки про рух коштів по рахунку як мінімум за останні 6 місяців. Що робити з недавно відкритими рахунками – в документі не вказано. Причому така довідка повинна бути виписана днем ​​подачі заяви.
Терміни затягнуть
Формально, термін розгляду заяви на отримання індивідуальної ліцензії міняти не стали. Як і раніше, регулятор повинен прийняти рішення протягом 30 днів. Однак в порядку з’явився новий пункт, який наділяє НБУ правом звертатися до заявника необмежену кількість разів за додатковими роз’ясненнями та документами. Але заковика не тільки в самих запитах.
На таку роботу Нацбанку відводилися додаткові 2 тижні. Тепер же, терміни додаткового вивчення ніяк не обмежені. На час з’ясування незрозумілих регулятору обставин розгляд документів припиняється. Відлік відновлюється після отримання всіх запитаних паперів і висновків. Фактично, це дає НБУ можливість нескінченно довго тягнути з прийняттям рішення.
Причому для вивчення суті планованих операцій, заради яких юрособа і звертається за валютною ліцензією, Нацбанк з сьогоднішнього дня може звертатися куди завгодно. Крім заявника, запросити документи НБУ може у держорганів всіх мастей, банків, інших юридичних осіб та навіть звичайних людей.
Все для того, щоб підтвердити відповідність задекларованої заявником суті операції та її цілі, перевірити джерела походження коштів, фінансові можливості прохача здійснити плановану операцію, а також з’ясувати її економічну доцільність.
Відмовників побільшає
Нацбанк також збільшив перелік умов, при яких заявнику відмовлять у наданні ліцензій. Крім колишніх «недостовірна інформація», «неповний пакет документів» та інших, регулятор додав 6 нових пунктів.
З сьогоднішнього дня отримати індивідуальну ліцензію не зможуть особи, проти яких порушено справу про банкрутство, а також ті, які переховуються від правоохоронних органів. Відмовлять у ліцензії тим, хто перебуває або зареєстрований в державах, що потрапили в чорні списки міжнародних організацій, що борються з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом. Або в країнах, що перебувають під санкціями. Причому навіть якщо на таких територіях знаходиться передбачуваний одержувач коштів.
Не варто розраховувати на «добро» Нацбанку і тим, хто протягом року до подачі заявки хоч раз порушував банківське, валютне або законодавство з питань регулювання ринків фінпослуг. Навіть копійчаний штраф за подібні проступки стане підставою для відмови.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас