У США скасували мережевий нейтралітет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США скасували мережевий нейтралітет

Світ
1247
Рада Федеральної комісії зі зв’язку США (FCC) проголосувала за скасування принципу мережевого нейтралітету, введеного Бараком Обамою в 2015 році. Після набрання законом чинності інтернет-провайдери зможуть контролювати швидкість і якість передачі даних, а також встановлювати додаткову плату на окремі види трафіку. Рішення FCC викликало в США хвилю протестів. Проти скасування вже виступили як ІТ-компанії Google, Netflix і Twitter, так і «отці інтернету».
В ході голосування 14 грудня Федеральна комісія із зв’язку США (FCC) прийняла рішення про скасування принципу мережевого нейтралітету. Автором ініціативи виступив республіканець Аджіт Пай, призначений президентом США Дональдом Трампом на пост глави FCC. Раніше «Хайтек» писав, що до складу комісії входять три республіканці і два демократи. Як і передбачалося, голоси розділилися – демократи виступили проти скасування, а республіканці – за.
Принцип мережевого нейтралітету передбачає, що інтернет-провайдери не будуть робити відмінностей між сайтами і контентом в мережі. Відправлення електронної пошти та перегляд серіалу на стрімінговому сервісі повинні працювати з однаковою швидкістю і в однаковому режимі. Таким чином, провайдери не можуть встановлювати додаткову плату на окремі сегменти трафіку, а також блокувати його, уповільнювати або прискорювати швидкість передачі даних в залежності від контенту. У Росії мережевий нейтралітет не діє, тому провайдери можуть вільно міняти швидкість трафіку в залежності від сайту.
Неформально принцип мережевого нейтралітету отримав назву «п’ятої поправки в інтернеті». Прихильники ідеї вважають, що інтернет не може бути приватизований, а всі громадяни повинні мати до нього рівний доступ. Опоненти, в тому числі глава FCC Аджіт Пай, впевнені, що нейтральність заважає розвитку бізнесу і здоровій конкуренції. Великі компанії в цих умовах стають монополістами на ринку і встановлюють високі тарифи за інтернет.
Демократи в складі FCC не згодні з рішенням своїх колег. На їхню думку, скасування мережевого нейтралітету дасть інтернет-провайдерам необмежену владу в мережі. «Ми віддаємо провайдерам ключі від нашої інтернет-свободи», – цитує члена комісії Миньона Клайборн The Guardian.
Раніше проти ініціативи республіканців виступили «отці інтернету» Вінт Серф, Тім Бернерс-Лі і Рональд Рівест, а також співзасновник Apple Стів Возняк. Вони звернулися до FCC з відкритим листом, в якому звинуватили конгресменів у нерозумінні суті інтернету.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас