10 питань про те, як виглядатиме фінритейл для МСБ до 2020 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 питань про те, як виглядатиме фінритейл для МСБ до 2020 року

Фондовий ринок
390
Розвиток нових технологій обіцяє чимало вигод не тільки банкам і їхнім клієнтам, а й малому і середньому бізнесу. Про це йшлося на конференції FinRetail – 2017, інформаційними партнерами якої виступили «Мінфін» і Finance.ua.
Які інноваційні продукти можуть отримати клієнти МСБ вже в найближчому майбутньому, розповів керівник департаменту продажів і розвитку бізнесу РЕНОМЕ-СМАРТ Валерій Сіроштан.
1. Що банки зможуть запропонувати малому і середньому бізнесу в наступному році?
На мій погляд, найбільш актуальними для клієнтів МСБ є такі рішення – юридично значимий електронний документообіг, легкі рішення для мобільного телефону за банківськими операціями та дешевий еквайринг, легко інтегрований в системи клієнтів. Боюся, в наступному році банки не запропонують своїм клієнтам подібних рішень, тому що всі так само будуть концентруватися на рішеннях для фізичних осіб і великому корпоративному бізнесі. Важливим є повне усвідомлення, що МСБ – це не щось посередині, а окрема ніша і сегмент, який потребує окремої уваги.
2. Які середньострокові плани (протягом наступних трьох років) у цьому напрямку?
Думаю, що протягом 3 років ми побачимо на ринку якісне технологічне рішення, яке в комплексі вирішує всі транзакційні й облікові проблеми клієнта МСБ. Також хотілося б побачити в цьому рішенні можливість управляти в одному вікні рахунками в різних банках, контролювати складські запаси і формувати будь-яку звітність. Хто з банків першим це зробить, той і буде законодавцем моди.
3. Як буде виглядати ринок в 2020-му?
Зараз багато банків заявляють про МСБ як пріоритетний напрямок. Думаю, до 2020 викристалізуються 5-6 сильних гравців, які живуть в універсальних стратегіях і 2-3 спеціалізовані гравці саме в МСБ. Я б назвав це оптимальним і оптимістичним сценарієм.
4. Назвіть три найзатребуваніші продукти серед МСБ в найближчому майбутньому.
Юридично значимий електронний документообіг, легкі рішення для мобільного телефону за банківськими операціями та дешевий еквайринг, легко інтегрований в системи клієнтів.
5. Яка роль фінтеху в цьому розвитку?
Я вірю, що фінтех в рамках своїх В2В-стратегій допоможе класичним банкірам більш якісно сформувати продукти для МСБ. В окремі проекти без банків в рамках поточного законодавства віриться насилу. Але побачити щось на зразок майданчика КУБ від Привату було б дійсно цікаво. Але, знову ж таки, повторюся, важливою є законодавча база.
6. Що потрібно зробити, щоб не відставати від ринку в сучасній діджитал-епосі?
Потрібно не стояти на місці і розвиватися, розуміючи потреби клієнтів.
7. У вас багато партнерів за кордоном. Розкажіть, чим відрізняється український ринок від більш розвинених? Чого бракує, а чим можна похвалитися?
З негативної точки зору наш ринок відрізняється відсутністю якісної законодавчої бази для ривка в діджитал. Потрібно визнати, що зрушення є і НБУ намагається створити ґрунт в цьому напрямку, але якось несистемно все це виходить. В результаті це гальмує галузь. А з позитивного боку, у нас дуже багато новацій і людей, які рухають свої ідеї. Ми ще не зашорені, як основна частина Європи, ми не боїмося експериментувати і йти проти очевидних авторитетів. У нас, якщо хочете, є дух стартаперів. Український ринок більше нагадує азіатські ринки, що динамічно розвиваються (Близький Схід, Південно-Східна Азія), але без адекватної законодавчої підтримки. Але будемо сподіватися, що поки.
8. Стартапи починають співпрацювати з великим бізнесом. Наскільки така модель має право на життя в Україні. Чи бачите ви успішні приклади такої співпраці?
Ні, поки не бачу. Але саме в цьому лежить ключ до успіху – класичним банкам бракує ідей та інновацій стартапів, а стартапам бракує платформ, де можна застосувати свої ідеї. На мій погляд, в поточному стані розвитку ринку банки і стартапи це як інь і янь, тільки ідеально можуть доповнювати один одного, але важливо побудувати комунікацію і знайти формулу розвитку взаємин. Просте поглинання стартапу банком тільки вб’є стартап і не дасть ніякого ефекту. Я дуже вірю, що банки прийдуть до взаємодії зі стартапами в формі енейблінгу, коли навколо банку обертаються 5-6 стартапів, які працюють в конкретних проектах, і банк, розвиваючи ці проекти, на партнерських засадах будує відносини зі стартапом. Це такого роду фріланс.
9. Що ви плануєте зробити для того, щоб малий і середній бізнес отримав більше можливостей?
У нас є кілька проектів саме з концентрацією для МСБ – це проекти в сфері транзакцій і комплексів з повної заміни касового вузла пристроями самообслуговування.
10. Назвіть найцікавіші, на вашу думку, продукти, на які варто звернути увагу на ринку.
Документообіг Вчасно, монобанк, mPOS.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас