Як домогтися прибирання прибудинкової території і менше заплатити комуналки: 4 кроки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як домогтися прибирання прибудинкової території і менше заплатити комуналки: 4 кроки

Світ
1297
Перший сильний снігопад у Києві показав, що, як і раніше, виведення великої кількості техніки і людей на прибирання столиці не гарантує розчищення снігу по всьому місту, і навіть прибудинкової території. Юристи дали свої поради про те, як потрібно діяти, якщо у вас у дворі або на вулиці не прибраний сніг. Як не платити комунальникам за погано виконану або взагалі не виконану работу.
По-перше, треба знати, хто відповідає за конкретну територію. Адже прибирання снігу і льоду на вулицях, площах, дорогах тощо належить до компетенції балансоутримувача відповідних об’єктів. У багатоквартирному будинку і прибудинкової території це – ОСББ або ЖЕК
Як розповів старший юрист ЮФ «Можаєв і партнери» Антон Покрищук, ст. 18 закону про житлово-комунальні послуги говорить, що за невиконання умов договору виконавцем споживач може викликати його представника для складення та підписання акта-претензії, в якому зазначаються терміни, види, показники порушень тощо. Такий акт-претензія складається споживачем та представником виконавця і скріплюється їхніми підписами.
Якщо з ЖЕКу ніхто не прийшов або відмовляється підписати акт-претензію, документ вважається дійсним, якщо його підписали не менше як два споживачі.
Після цього акт-претензія подається виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає письмово споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій. Важливо пам’ятати, що проведення такого перерахунку не позбавляє виконавця обов’язку щодо усунення порушень якості надання послуг (п.7 ст.21 Закону).
Якщо ЖЕК і надалі нічого не робить, доцільно звернутися зі скаргою до органу місцевого самоврядування (міська рада) за фактом невиконання/неналежного виконання виконавцем своїх обов’язків з надання послуг комунальних послуг. Це другий крок.
Як розповів молодший юрист Eterna Law Антон Рекун, відповідно до положення про комунальне підприємство «Київблагоустрій», воно здійснює контроль за дотриманням закону «Про благоустрій населених пунктів», Правил благоустрою міста Києва та ін. нормативних актів. Відповідно, туди і треба скаржитися на бездіяльність комунальників – третій крок.
Спеціальної форми такої заяви немає, скаргу можна писати відповідно до закону «Про звернення громадян», в ній мають бути: ПІБ, місце проживання, виклад суті скарги, дата і підпис заявника.
«Бажано переконатися, що звернення зареєстровано, отримати вхідний номер або відправити звернення цінним листом з описом вкладення. У разі відсутності відповіді звертатися до уповноважених осіб секретаріату або представників Уповноваженого Верховної Ради з прав людини», – каже юрист.
Вони складуть адміністративний протокол і направлять справу на розгляд до адміністративного суду. Судовий хід – це вже четвертий механізм.
«Добитися матеріальної компенсації буде вкрай важко, можна добитися того, щоб прибрали територію. Судитися можна завжди, питання в тому, чи варте це питання витрачених часу і грошей», – зауважив Антон Рекун.
Судовий збір становить 0,4 прожиткового мінімуму, що в 2017 році дорівнює 617 грн. 60 коп. Втім, якщо в суді споживач буде захищати свої права та інтереси, згідно із законом про захист прав споживачів він звільняється від сплати судового збору.
Час розгляду справи може варіюватися, залежно від кількості інстанцій та інших обставин. Згідно із законом термін розгляду справи в адміністративній юрисдикції не повинен перевищувати 1 місяця з моменту відкриття провадження, але на практиці цей термін може бути більшим.
Природно, гарантій перемоги в справі ніхто дати не може, але за умови дотримання всіх процедурних формальностей її ймовірність велика. Однак, процедура виконання рішення суду може виявитися неефективною, бо реального механізму примусу до виконання рішень такого характеру законодавством не передбачено.
«Цілком ймовірно, що після скарги в Київблагоустрій, пари візитів/дзвінків і, в крайньому випадку – звернення до офісу Уповноваженого ВР з прав людини, питання вирішиться, і до суду не дійде», – кажуть юристи.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас