Тестові інспекційні перевірки НБУ зайшли в два банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тестові інспекційні перевірки НБУ зайшли в два банки

Фондовий ринок
1058
Нацбанк приступив до аналізу якості корпоративного управління банків, який буде проводитися щорічно.
Про це в інтерв’ю повідомив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.
«Департамент інспекційних перевірок вже зараз в тестовому режимі проводить виїзні перевірки якості корпоративного управління в двох банках. Оцінюється, як члени наглядових рад відвідують засідання, чи є в складі плюралізм думок, чи реально є незалежність членів наглядової ради під час прийняття рішень, наскільки ефективно наглядова рада контролює дії менеджменту і чи контролює взагалі», – заявив Олександр Бевз.
На його думку, такий аналіз оголить багато проблем: «Ми констатували, що в більшості неплатоспроможних банків було відверто неякісне корпоративне управління».
В НБУ нарікають на те, що в багатьох банках залишається сувора ієрархія і централізація при ухваленні рішення.
«Акціонер часто є головою наглядової ради, і дуже часто голова правління підконтрольний йому. У такій схемі повністю відсутня система внутрішнього контролю та адекватної оцінки ризиків. Рішення оцінюються не з точки зору їх ризиковості, а виключно з точки зору комерційної вигоди. Причому найчастіше ці ризики суперечать один одному. Наглядова рада і її комітети якраз повинні балансувати між інтересами», – повідомив Олександр Бевз.
Щодо згаданих банків в НБУ склалося хороше враження. «Є індивідуальні результати, якими ми в цілому задоволені, але заключного резюме або зрізу по ринку поки ще немає», – зазначив Бевз.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас