НБУ запускає з 2018 року нову систему оцінки банків відповідно до сучасних стандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запускає з 2018 року нову систему оцінки банків відповідно до сучасних стандартів

Казна та Політика
578
Національний банк України з 2018 року планує запустити комплексну реформу банківського сектору відповідно до сучасних стандартів банківського нагляду.
Про це в інтерв’ю Finclub розповів директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.
“З 2018 року запрацює нова система оцінки банків – SREP. Ця система будується більше на принципах і професійному судженні, ніж на жорстких нормах. Звичайно, без чітких правил не обійтися, але треба змінити наше становище відповідно до сучасних стандартів нагляду. Безумовно, це буде складна робота. Наше завдання – індивідуалізувати підходи і зробити їх економічно більш виправданими”, – сказав Бевз.
За його словами, планується ревізія правил ліцензування банків, проведення операцій M&A і оцінки репутації керівництва банків.
Так, банки будуть зобов’язані не лише надавати бізнес-план, а й підтверджувати свою здатність його виконувати.
“Ми обов’язково порушимо питання перед потенційним власником: що ви робитимете з банком у найближчі три роки? Він має не лише надати бізнес-план, а й підтвердити свою здатність його виконувати. Якщо ми бачимо, що згідно з бізнес-планом банку потрібні ресурси або банку об’єктивно потрібний додатковий капітал, ми вимагатимемо від покупця підтвердження наявності цих коштів. Він може підтвердити активами або майбутніми грошовими надходженнями”, – відзначив представник НБУ.
Щодо іноземних компаній Нацбанк має намір отримувати незалежні аудиторські висновки про життєздатність бізнесу.
“Будемо просити аудиторські висновки, встановлювати вимоги до подання документів, наприклад, щоб висновки давали незалежні оціночні компанії. Нам не завжди потрібний детальний аналіз фінзвітності, але аудитор як мінімум має зробити висновок, життєздатний цей бізнес чи ні, який у нього ризик дефолту в найближчому майбутньому і середньостроковій перспективі”, – повідомив Бевз.
Крім того, банки мають довести регулятору доцільність тих чи інших дій.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас