Національний банк «відбілив» вісьмох банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний банк «відбілив» вісьмох банкірів

Фондовий ринок
2000
Регулятор дозволив восьми колишнім топ-менеджерам банків-банкрутів повернутися на банківський ринок на керівні посади.
Про це розповів директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.
«Ми отримали 19 заявок на погодження за спеціальною процедурою, схвалили з них – 8. Щодо банкірів, у яких є однозначні свідчення їх непричетності до проблем закладу, ми виносимо позитивні рішення», – розповів в інтерв’ю FinClub Олександр Бевз.
Процедура відновлення бездоганної ділової репутації потрібна тим банкірам, які хочуть повернутися раніше за завершення трирічного терміну їх «бану». Адже, згідно з законодавством, якщо керівник банку працював на ньому понад 6 місяців протягом року до дня неплатоспроможності банку, йому заборонено протягом наступних трьох років керувати банками.
Оскільки хвиля банкрутств банків почалася на початку 2014 року, то вже з початку 2017 року репутація таких банкірів знову стає «бездоганною» автоматично, навіть без проходження в НБУ процедури «відбілювання» репутації.
«Активне повернення буде в 2019 році. На ринок зможе повернутися велика кількість топ-менеджерів, у яких був трирічний період дискваліфікації, в основному через нестачу капіталу банку. Якщо банк був виведений з ринку через фінмон або за більш серйозні порушення, то у керівництва 10-річний період дискваліфікації», – сказав пан Бевз.
НБУ розуміє, що кваліфікація цих банкірів може не відповідати реаліям ринку.
«Можливо, це буде не автоматичне повернення, а якась переатестація. Поки що обговорюємо це питання. За деякими банками, наприклад, банком «Форум», топ-менеджери вже могли повернутися на роботу в банківську систему – в них закінчився трирічний період. Але я не пам’ятаю, щоб щодо когось із них надходила заявка в НБУ», – підкреслив пан Бевз.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас