Зміна страхових пріоритетів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміна страхових пріоритетів

1080
Катерина ЩЕГЛОВА
Українські страховики змушені переглянути свої програми. Таким є результат запровадження Кабміном рейтингів перестрахових компаній, операції з якими не обкладатимуться 15-відсотковим податком.
Як зазначають страховики, нині з українськими компаніями співпрацюють не більш як 5—6 перестраховиків-нерезидентів, яка відповідають вимогам кабмінівської постанови. У кожного з них своя специфіка роботи в Україні — обмеження щодо тих чи інших ризиків, рівня мінімальної перестрахової премії тощо. Серед них такі компанії, як Munich Re, Swiss Re, Lloyd’s, Allianz. При цьому близько десятка великих українських компаній мають облігаторні договори перестрахування (договори автоматичного покриття ризику з великою ємністю) з рейтинговими нерезидентами. До таких компаній належать, наприклад, СК «Остра-Київ», СК «Скайд-Вест», СК «Авто», «НАСК Оранта», СГ «ТАС». Багато з них паралельно працюють з перестраховими товариствами, що не потрапили до рейтингу Кабміну, а отже, змушені переглянути свої перестрахові програми.
Коригування планів
Як зазначив голова правління НАСК «Оранта» Олександр Завада, незважаючи на те, що компанія має досить диверсифіковану перестрахову програму, треба скоригувати плани своєї перестрахової діяльності на 2004 рік. Компанія сьогодні проводить переговори зі страховими і перестраховими компаніями, зокрема західними, а наприкінці жовтня візьме участь у міжнародному саміті перестраховиків у Баден-Бадені.
Поки що у великих СК відмовляються назвати конкретні компанії, з якими вони працюватимуть у разі набрання чинності постановою Кабміну про прив’язку рейтингів до 15-відсоткового податку. Проте, очевидно, це будуть ті партнери, які зможуть запропонувати найвигідніші умови. «Працювати з перестраховиками, на послуги яких буде введено податок, ми продовжимо лише у разі, якщо це буде, як і раніше, вигідно нам і нашим клієнтам. Якщо останні будуть готові платити більше за перестраховий захист за кордоном, то ми його надамо, якщо ні — зорієнтуємося на внутрішній ринок, використовуючи перестрахування за кордоном у виняткових випадках», — заявив «Контрактам» генеральний директор АСО «Вексель» Василь Фурман. Серед партнерів з перестрахування МСК «Надра» також є компанії, що не відповідають встановленим урядовою постановою вимогам. За словами заступника голови правління «Надра» Ольги Зайцевої, компанія співпрацюватиме з ними передусім на принципах надійності розміщення ризиків при перестрахуванні. При цьому чинник ціни перестрахування з урахуванням сплати податку є другорядним.
З огляду на надійність і давні партнерські відносини, співпрацюватиме з перестраховиками і компанія «АСКА». Як зазначила віце-президент з перестрахування і ЗЕД УАСК «АСКА» Ганна Бутко, податковий режим операцій перестрахування торкнеться факультативного (окремі угоди) та облігаторного бізнесу СК з компаніями Росії, Польщі. Однак в «АСКА» збираються в майбутньому працювати зі своїми партнерами і відповідно платити податок, хоча в компанії впевнені, що російський ринок надалі становитиме інтерес для українських страхувальників. «Компанії, що працювали з російським ринком, пропонували послуги за цінами, нижчими від західного ринку більш ніж на 15%, — наголосила Бутко. — Тому перестрахування з Росією залишиться. Проте страхова премія збільшуватиметься».
Крім того, фахівці не виключають варіанта використання страховими компаніями транзитних схем переказу грошей за перестрахування. Зокрема, українські СК, що співпрацюють з російськими партнерами, можуть використати спільні поліси «співперестрахування», зі свого боку, російські компанії візьмуть на себе оцінку ризику, а гроші за перестрахування підуть західному рейтинговому перестраховику.
Хто заплатить за перестрахування
Утім, багато страховиків уже тепер прогнозують підвищення цін на перестрахування, зокрема із зарубіжними рейтинговими перестраховиками. Звісно, це призведе до дорожчання страхових продуктів (з великих ризиків — у середньому до 30%). «Багато компаній із зазначеними в постанові рейтингами не зацікавлені у факультативному бізнесі з нами або зацікавлені в одержанні премії за облігаторнимм угодами в дуже великих розмірах», — прокоментували ситуацію в УАСК «АСКА».
Серед інших негативних моментів фахівці називають можливу монополізацію ринку перестрахування з боку тих СК, що мають достатні обсяги перестрахових програм із західними рейтинговими компаніями і можуть їх активніше задіяти. За деякими оцінками, у разі набрання чинності постановою Кабміну близько десяти великих українських СК зможуть акумулювати локальні ризики дрібних та середніх страхових компаній і перестрахувати їх за облігаторними угодами страхування, укладеними з великими рейтинговими перестраховими товариствами, операції з якими не обкладатимуться 15-відсотковим податком. Однак щодо цього думки фахівців різних СК відрізняються. Багато хто стверджує, що не всі українські компанії вважають за необхідне (або мають можливість) пропонувати свої обсяги облігаторних угод іншим страховим компаніям. Утім, попри різницю в прогнозах, учасники ринку одностайні в одному: ухвалена постанова в нинішньому вигляді ускладнить систему перестрахування ризиків для компаній, що займаються реальним страхуванням.
Деякі найбільші зарубіжні перестрахові товариства, операції з якими не обкладатимуться 15% податком
Компанія Країна Рейтинг
Munich Re Німеччина AA+
Swiss Re Швейцарія AA+
Lloyd’s Велика Британія А
General Re США AAA
Allianz Німеччина AA
American Re США AA-
Cologne Re Німеччина AAA
Emplayers Re США AA-
Transatlantic Re США AA
Swiss Re America США AA+
Axa Reassurance Франція AA-
GE Franlona Re Німеччина AA-
Swiss Re Germany Німеччина AA+
Everest Re США AA-
St Paul Re США А+
Inter-Ocean Re Бермудські о-ви А
Convertium Швейцарія А
XL Re Бермудські о-ви AA
Е+S Re Німеччина AA
Hannover Re Ureland Ірландія AA
Ge Re США А+
National Indermalty США AAA
Ace Tempest Re Бермудські о-ви А+
Tokio Marine & Fire Insurance Японія AA-
Hariford Re США AA-
Convertium Re North America США А
Odyssey America Re США А-
PartnerRe Бермудські о-ви AA
Caisse Centrale de bReassurance Франція AAA
Toa Re Японія AA-
Mitsui Sumitomo Insurance Японія AA +
Centre Solution Бермудські о-ви А+
Commercial Risk Бермудські о-ви А -
Aioi Insurnce Японія А
CNA Re США А-
R+V Insurance Німеччина А
New Re Швейцарія AA+
PartnerRe Франція AA
PartnerRe of the US США AA
Yasuda Fire & Marine Insurance Японія AA-
За даними S&Р
Прогноз
Можливі наслідки для страхових компаній з огляду на запровадження рейтингу перестрахових компаній-нерезидентів:
1. Перегляд значною частиною СК своїх перестрахових програм у бік збільшення концентрації ризиків.
2. Дорожчання перестрахування і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках.
3. Підвищення цін на страхові послуги з великих ризиків у середньому до 30%.
4. Сповільнення притоку російського і східноєвропейського капіталів страхових компаній в Україну.
5. Ускладнення обміну передовими технологіями і втрата напрацьованих зв’язків.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас