ФГВФО розкрив схему виведення коштів з банку "Хрещатик" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО розкрив схему виведення коштів з банку "Хрещатик"

Фондовий ринок
722
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розкрив схему виведення коштів з банку “Хрещатик”. Про це йдеться в повідомленні прес-служби фонду.
За даними фонду, перед введенням тимчасової адміністрації з банку “Хрещатик” шляхом схемного погашення кредитів, наданих пов’язаним особам (вони становили 70% від загального кредитного портфеля), виводилося ліквідне забезпечення.
Прес-служба Фонду гарантування вкладів повідомляє, що лише за чотири дні на початку квітня 2016 року кредитний портфель інсайдерських кредитів, які в основному були видані компаніям, що входять в підконтрольні акціонерам Київської інвестиційної групи (КІГ) та групи “Форум”, зменшився на 880 млн гривень з 3,29 млрд гривень до 2,41 млрд гривень.
“За зазначений період банк провів низку операцій, спрямованих на швидке згортання кредитного портфелю групи КІГ з метою звільнення з-під забезпечення високоліквідного майна (цілісних майнових комплексів та земельних ділянок). Погашення заборгованості відбувалося шляхом перерахування залишків з поточних рахунків юридичних та фізичних осіб, у тому числі надання поворотної фінансової допомоги від комунальних підприємств та інших підприємств групи КІГ”, – йдеться в повідомленні.
В подальшому перераховані кошти накопичувалися на поточних рахунках двох підприємств групи КІГ, а саме ТОВКУА “Авалон” та ПрАТ “Агрофірма “Троянда”, після чого направлялися на рахунки підприємств групи КІГ, які мали кредитну заборгованість і високоліквідне забезпечення з призначенням платежу “фінансова допомога”.
Проводилися операції зі схемного погашення кредитів, які були видані групі пов’язаних осіб – “Форум”.
“Банк купував сміттєві цінні папери. Компанії, які продавали, отримані кошти направляли до статутного капіталу новостворених підприємств. Саме з ними банк укладав договори про відступлення права вимоги за раніше наданими кредитами пов’язаним особам зі зняттям обтяжень із заставленого майна. Кошти поверталися в банк як оплата за зазначені договори відступлення права вимоги”, – повідомляє ФГВФО.
У фонді зазначили, що ще одна схема виведення коштів з банку “Хрещатик” – кредитування пов’язаних осіб на придбання будівельного обладнання в одного нерезидента – Alesio Універсальний S. A. Tortola, British Virgin Island (пов’язана особа – кінцевий бенефіціар Іванов А. А.). Загальна сума отриманих кредитних коштів склала $31,3 млн.
Незважаючи на те, що оплата була здійснена авансом, жоден з укладених контрактів не був виконаний.
Завдяки шахрайським діям ці операції були зняті з валютного контролю.
Потім валюта повернулася на рахунки пов’язаних осіб в іншому банку, була конвертована у гривню і перерахована на підставну компанію.
Станом на 6 квітня 2017 року валютні кредити на загальну суму $30,26 млн (без урахування процентів, які складають $2,28 млн) залишаються непогашеними.

Довідка Finance.ua

  • 5 квітня 2016 року Національний банк визнав неплатоспроможним банк “Хрещатик”.
  • Процедура ліквідації банку була розпочата 6 червня 2016 року і триватиме по 5 червня 2018 року включно.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас