Андрій Зінченко: неквапливий blockchain — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Зінченко: неквапливий blockchain

Фінтех і Картки
3523
Раніше ми відносно детально описували механізм інфраструктури криптовалют, проте одна сторона цього механізму залишилася нерозкритою через слабку актуальність на той момент, однак наступні курсові коливання вивели питання в порядок денний тих, хто стежить за розвитком подій.
Проблема стосується включення транзакцій з конкретною криптовалютою (або будь-якою реєстраційною платформою) у відповідний їй блокчейн.
Умовно кажучи, питання стосується тимчасового проміжку між самою ініціацією самої транзакції і фактичного включення її в загальну розподілену базу.
Поки криптовалюти були вузькоспеціалізованими майданчиками для ентузіастів і генеровані обсяги трафіку були невеликими, це питання взагалі не стояло. Яка різниця була учасникам тестової інфраструктури, чи відбудеться реєстрація події в ланцюзі прямо зараз в реальному часі чи через кілька хвилин-годин?
Зрештою всі давно звикли, що фактичні розрахунки навіть за звичними банківськими картками проходять нерідко протягом декількох днів, особливо якщо картка і рахунок отримувача коштів відкриті в різних банках.
Правда, іноді такі лаги, особливо в разі транскордонних розрахунків, можуть мати несприятливі для клієнта фінансові наслідки, але про це нижче.
Зі зростанням інтересу до криптовалют взагалі і до конкретних їх видів, на кшталт bitcoin, зокрема навантаження на інфраструктуру очевидним чином зростає і вимагає все більших витрат на реєстраційну дію, що виражається в т.ч. в енерговитратності блокчейну.
Істотну роль починає грати оперативність проведення, підтвердження і реєстрації окремої операції. Однак пріоритетність реєстраційних дій має в кожній конкретній ситуації і валюті свої правила.
У загальному випадку більш пріоритетною буде операція, за якою комісія вища, що загалом-то чим далі, тим очевидніше, бо тільки витрати енергії на 1 операцію в блокчейні біткойна сьогодні складають оціночно 235 кВт/год.
Транзакція з більшою комісією стає пріоритетнішою, але при цьому віддавати більшу комісію за транзакцію на невелику кількість криптомонет може бути економічно невиправданим.
Зате велика операція з хорошою комісією має більше шансів бути обробленою швидше за інших. Це не толерантно витісняє в кінець черги дрібні операції з невеликою комісією, які можуть досить довго чекати включення в блокчейн.
У рідкісних ситуаціях такі транзакції можуть бути взагалі не зареєстровані і не підтверджені. У підсумку отримуємо платну конкуренцію за оперативність, що на тлі волатильності може призводити до втрати актуальності самої транзакції.
Волатильність вже вивела популярний нині біткойн з ігрового сервісу Steam через непрогнозованість курсів, що фінансово невигідно як продавцям, так і покупцям. Цитата обґрунтувань наводиться нижче:
«Курс біткойна завжди відчував значні коливання, але в останні кілька місяців вони досягли крайності, коли протягом кількох днів біткойн міг втратити до чверті своєї вартості. Це створює проблему для користувачів, які купують ігри за біткойни. При проведенні платежу в Steam, користувач переводить X біткойнів за саму гру і Y біткойнів в якості комісійного збору мережі Bitcoin. Вартість біткойна гарантована тільки на певний відрізок часу, тож якщо за відведений час операція не буде проведена, число біткойнів, необхідне для оплати, може змінитися. Останнім часом обсяг цієї зміни збільшився настільки, що не помітити його неможливо. Вартість комісії зараз настільки висока, що ми вважаємо недоцільними як повернення коштів, так і прохання про переведення недостачі, яка схильна до ризику недоплатежу, оскільки невідомо, наскільки зміниться вартість біткойна за час проведення нової операції.
Тому наразі використання біткойна як спосіб оплати бачиться нам необґрунтованим.»
Між тим старт продажів за біткойни в Steam ще недавно виглядав перемогою криптовалют. Цитата тоді виглядала ось так:
«Ми з нетерпінням очікуємо партнерства з великим числом ігрових платформ, щоб зробити біткойн найпопулярнішою валютою серед геймерів усього світу».
Відчуйте зміну риторики і екстраполюйте по ситуації. А пройшло всього близько півроку.
Неважко помітити, що слово «біткойн» в тексті можна за обставинами міняти на будь-яку валюту в кризових умовах. При цьому даний сервіс цифрової дистрибуції ігрового ПЗ об’єднує понад 125 000 000 гравців по всьому світу, що накладає певні зобов’язання у відносинах з контрагентами та репутаційні втрати в такому випадку можуть коштувати більше від фінансових.
Показовим прикладом з історії українського банкінгу в цьому контексті є судовий процес між клієнтом і Приватбанком, що широко висвітлювався кілька років тому в ЗМІ, коли клієнту, який розрахувався гривневою платіжною карткою в іншій країні в період курсових коливань, банк розрахував операцію за курсом, який діяв не на момент операції, а на момент її проведення банком в майбутньому.
Курсові різниці в період волатильності склали значні для клієнта суми, які вилилися для нього в т.ч. в штрафні санкції, і клієнт звернувся до суду, який програв.
Правову сторону питання залишимо для юридичної дискусії. Нас же в даному контексті цікавить об’єктивна сторона фінансових відносин в контексті розпорядження власними рахунками.
Зростання курсу криптовалют радикально підвищило число індивідуальних інвесторів у них. Середній індивідуальний інвестор є власником відносно невеликих сум і еквівалентів.
Загальний характер цілей таких інвесторів полягає саме в очікуванні зростання курсу, на відміну від тих, хто купував біткойни для якихось своїх поточних розрахунків.
У зв’язку з цим виникає питання, як поведе себе інфраструктура, коли власники істотних рахунків вирішать зафіксувати прибуток (або збиток) і кількість очікують операцій різко зросте?
Відповідно до механізму підтвердження першими пройдуть операції великих власників з високою комісією. До таких власників, до речі, крім ранніх майнерів сьогодні підключилися і правоохоронні органи, які в результаті своєї діяльності отримують контроль (навіть FBI) над суттєвими крипторахунками.
Але за який час буде оброблена остання операція в черзі, якщо на сьогодні в блокчейні біткойна їх більше 100 000 і чи не втратять вони фінансову актуальність для сторін до моменту підтвердження на тлі зміни інтересів майнерів в разі зниження курсу криптомонет?
Зауважимо лише, що система дозволяє купити більш високе місце в черзі шляхом збільшення комісійних, а це вже свого роду аукціон.
Андрій Зінченко, доктор філософії в галузі економіки, доцент кафедри фінансів Національного університету суднобудування, магістр державного управління (MPA)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас