Які сюрпризи підготував «Київенерго» в цьому опалювальному сезоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які сюрпризи підготував «Київенерго» в цьому опалювальному сезоні

Енергетика
1436
Новий опалювальний сезон в Києві відрізнятиметься від попередніх. Як у позитивному сенсі, так і не дуже. По-перше, для тих, у кого немає лічильників тепла в квартирі або будинку, будуть нараховувати оплату не за середнім показником лічильників у місті, а за методикою, яка враховує температуру за вікном.
По-друге, є новації для тих, хто поставив лічильники, але забуває передавати показання. Їх будуть стимулювати підключатися до особистого кабінету, а для ледачих учасників ОСББ пропонують послугу особистого кабінету відразу для декількох квартир.
По-третє, енергетики розповіли, хто може претендувати на зменшення платежів і як цього домогтися.
Візьмуться за старе
Для 93% будинків у столиці нарахування йдуть за квартирними або загальнобудинковими лічильниками. Як правило, загальнобудинкові прилади обліку ставлять там, де технічно неможливо поставити лічильники в квартири (при вертикальній розводці труб опалення).
У 2016 році діяла постанова КМУ №865 від 30 листопада, якою на період минулого опалювального сезону для будинків без лічильників було дозволено застосовувати середній показник споживання тепла в конкретному населеному пункті, виходячи з показників лічильників в інших будинках.
Новий сезон Україна зустріла без такого механізму. А тому розрахунки сум за спожиту теплову енергію будуть проводитися не за середньозваженими показниками, а за старою методикою. Тобто, в залежності від середньодобової температури за вікном.
«У цьому опалювальному сезоні поки не діє норма, яка добре зарекомендувала себе торік – розрахунок оплати за тепло за середніми показниками лічильників, а не за методикою», – розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелєєв.
За його словами, відповідне рішення перебуває на розробці в Мінрегіоні, і як сподіваються в КМДА, цей документ з’явиться до кінця поточного року.
Тому для тих 7% будинків і квартир в столиці, які не мають лічильників тепла, буде проводитися розрахунок за методикою, затвердженою постановою КМУ №1037 від 30 жовтня 2015 року.
Як повідомив директор структурно відокремленого підрозділу (СВП) «Київська енергопостачальна компанія» ПАТ «Київенерго» Андрій Таляр, ця методика передбачає, що для розрахунку за спожите тепло перемножуються показники опалювальної площі на нормативний тариф (32,91 грн/кв.м) і на температурний коефіцієнт, який залежить від фактичної і нормативної середньодобової температури.
За словами Пантелєєва, поки стоїть більш тепла погода, ніж передбачено нормативами. Немає також різких коливань температур, що в цілому дозволяє отримувати розрахункові суми за методикою, близькі до фактичного споживання.
Втім, є нюанси і для тих, хто вже платить за лічильником.
За лічильником і без
У цьому опалювальному сезоні люди ще публічно не заявляли про факти, коли за опалення чужих помешкань платили громадяни, у яких не було квартирного лічильника, зате стоїть загальнобудинковий. Рік тому ця проблема була дуже актуальна, тому що нерідко комерційні підприємства або сусіди робили опалювані прибудови, а «Київенерго» розподіляв плату за будинок пропорційно зареєстрованим площам.
Андрій Таляр розповів, що це результат проведення контрольно-перевірочної роботи в міжопалювальний період. Втім, енергетики не відкидають виникнення таких ситуацій надалі.
Що стосується тих, хто «забуває» передати свої показання квартирного лічильника, то їм будуть нараховувати за середніми показниками, які були в минулому опалювальному сезоні. Як тільки ви починаєте передавати показання, то розрахунки будуть скориговані. Адже пріоритет віддається саме показанням лічильника.
«Якщо при перерахунку після передачі показань виявиться, що за середнім плановим споживанням мешканцю нарахували більше, ніж він використовував насправді (і це зафіксував представник компанії), то може виявитися, що тим, хто не має лічильника, нарахують потім більше», – помітив Таляр.
Але може бути і навпаки: мешканець постійно занижував показання лічильника і при перерахунку йому виставлять донарахування, а всім іншим – зменшать суми до оплати.
«Це методологія сполучених посудин», – підкреслив представник «Київенерго».
Якщо показання не передаються три місяці, мешканцю починають рахувати послугу вже не за лічильником, а за нормативами. Як того вимагає новий закон про комерційний облік комунальних послуг, який набрав чинності в серпні 2017 року.
Для стимуляції передачі показань цю процедуру намагаються по можливості спростити. Наприклад, ОСББ може передавати їх через особистий кабінет, як і звичайні громадяни з індивідуальними лічильниками. Представнику об’єднання треба звернутися в центр обслуговування клієнтів. Там переконуються в його правомочності укладати договори від імені ОСББ та надсилають йому електронною поштою лист з параметрами входу в особистий кабінет. Тоді можна відразу передавати дані щодо декількох квартир.
Загалом схема нарахування за тепло на будинок виглядає таким чином: від показань загальнобудинкового лічильника віднімають показання індивідуальних, а також розрахункові витрати, які рахуються за спеціальною методикою, на опалення місць загального користування (їх рівномірно розподіляють на всіх мешканців). Залишок розкидають на тих, у кого немає квартирних лічильників.
Що робити тим, хто платити не може
З огляду на те, що на 1 грудня кияни та ОСББ (або ЖЕКи) заборгували близько 4 млрд грн за тепло і гарячу воду, в КМДА нагадали про декілька законних способів зменшити платежі.
По-перше, тим хто ще не оформив субсидію, ще не пізно це зробити.
По-друге, застосовується реструктуризація боргів. Треба писати заяву в енергокомпанію і підписати договір реструктуризації.
По-третє, можна оформити розстрочку за формулою 50/50, тобто половину оплати в ході опалювального сезону, а решту – заплатити влітку.
«Скористатися розстрочкою можуть тільки клієнти «Київенерго», причому тільки громадяни з прямими договорами. Якщо договір про купівлю тепла укладено ЖБК або ОСББ, тобто, не безпосередньо з мешканцем, розстрочка не оформлюється», – розповів керівник департаменту теплової енергії СВП «Київська енергопостачальна компанія» ПАТ «Київенерго» Леонід Кунін.
Костянтин Павленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас