Громадяни США можуть назавжди втратити цифрову приватність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадяни США можуть назавжди втратити цифрову приватність

Світ
797
В залежності від того, яке визначення суд дасть слова «обшук» у Четвертій поправці до Конституції США, американці зможуть або захистити свою приватність, або остаточно її втратити.
Верховний суд США перебуває у процесі перегляду справи щодо захисту прав американців на цифрову приватність. Можливо, саме цей прецедент визначить сучасне трактування Четвертої поправки до Конституції США. Рішення буде грунтуватися на вироку Тіматі Карпентеру — людині, яка вісім років тому скоїла серію збройних пограбувань в магазинах цифрової техніки.
Він вривався в Radio Shack і T-Mobile в декількох містах на Середньому Заході, погрожував вогнепальною зброєю і вимагав наповнити його сумки мобільними телефонами. Коли його заарештували, слідчі змогли відстежити всі пересування Карпентера за останні 6 місяців за допомогою геолокацій на смартфоні.
Вся лінія звинувачення будувалася саме на даних з телефону, які вони отримали завдяки Закону про зберігання повідомлень. Це федеральний закон, який зобов’язує слідчих надавати обґрунтування для отримання інформації у стільникових операторів і постачальників інтернет-послуг. Однак ці обґрунтування незрівнянно менш суворі, ніж ті, які потрібні для отримання судового ордера на стеження за підозрюваним.
На думку адвоката Девіда Грея, при перегляді “Справи Карпентера” Верховному суду належить дати визначення слову «обшук», яке використовується у Четвертій поправці. Адже незрозуміло, що вважати «обшуком» в еру цифрових технологій. Смартфон зараз став і телефоном, і відеокамерою, і фотоапаратом, і GPS-навігатором, і записником, і способом ведення листування, тому одним лише правом на отримання даних з мобільного можна обійти потребу відразу в декількох судових ордерах. Крім того, величезною проблемою залишається той факт, що дані про всі наші пересування знаходяться у третіх осіб — стільникових операторів. «Якщо уряд дозволить запросто конфісковувати ці дані, ми будемо повністю позбавлені приватності», — впевнений президент National Constitution Center Джеффрі Роузен.
Результат справи, яку вже назвали «найважливішим цифровим судовим розглядом 21 століття», стане відомий у червні. Верховний суд може зобов’язати слідчих отримувати судовий ордер для доступу до даних геолокації з телефонів підозрюваних. Або ж рішення суду остаточно закріпить за органами дізнання право на отримання за спрощеною схемою будь-якої цифрової інформації, яка зберігається у третіх осіб. «Це повністю трансформує американську ідентичність, — вважає Роузен. — Ми станемо настільки ж невільними, якими були до ухвалення Конституції США».
За матеріалами:
Business Insider
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас