Український цукор переводять на стандарти Євросоюзу


Український цукор переводять на стандарти Євросоюзу

В рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і реалізації Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку, на 2017-2019 рр., Мінагрополітики ввело положення директиви Ради ЄС №2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 року про певні види цукру, призначені для харчового споживання, – йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Як уточнюють у відомстві, проект документа проходив тривале обговорення з профільними та галузевими асоціаціями, науковими, виробниками, експертами. Відповідний наказ Мінагрополітики від 02.11.2017 №592 зареєстрований в Мін’юсті 27 листопада 2017 р. під №1434/31302.

Даний наказ містить термінологію і вимоги до деяких видів цукрів (зокрема, екстра білого, білого, напівбілого цукру), призначених для споживання людиною.

«Вимоги до виробництва цукру, крім того, адаптовані до європейських, відповідають положенням Кодексу Аліментаріус (міжнародні харчові стандарти ФАО/ВООЗ). Це важливо, враховуючи розширення експорту цукру: в минулому маркетинговому році було експортовано 769 тис. тонн, а з початку поточного сезону (вересень-листопад) – 126,2 тис. тонн», – зазначила заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова.

У Мінагрополітики уточнюють, що наказ передбачає перехідний період, і набирає чинності з 1 вересня 2022 р.

При цьому питання виробництва і реалізації на внутрішньому ринку інших цукрів, в тому числі коричневого, регулюються на рівні технічної документації суб’єктів господарювання та встановлених вимог до безпеки харчових продуктів.

У сезоні цукроваріння 2016/2017 маркетингового року (вересень 2016 – серпень 2017 р.) було перероблено 13,66 млн тонн цукрового буряку і вироблено 2,008 млн тонн цукру. Здійснювали переробку цукрових буряків 42 цукрові заводи.

Сезон 2016/2017 МР став рекордним у експорті вітчизняного цукру – українськими виробниками було експортовано 759 тис. тонн цукру, що майже в 6 разів більше, ніж в 2015/2016 МР.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
В Контексті Finance.ua