У світі зафіксовано зростання продажів зброї після п'ятирічного спаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі зафіксовано зростання продажів зброї після п'ятирічного спаду

Світ
261
Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI) зафіксував зростання продажів зброї в світі після п’ятирічного спаду.
Про це йдеться в дослідженні, опублікованому на сайті організації. Згідно з дослідженням, обсяг продажів зброї в 2016 році зріс на 1,9% в порівнянні з 2015 роком і на 38% в порівнянні з 2002. Військово-промислові компанії з рейтингу топ-100 інституту в 2016 році продали зброї і комплектуючих на 374,8 млрд доларів.
При цьому американські компанії збільшили сукупний обсяг продажів на 4%, реалізувавши продукції на 217,2 млрд доларів. Що стосується Російської Федерації, то дослідження показало, що економічна криза, яка спіткала країну в 2016 році, негативно вплинула на обсяг реалізації озброєнь Так, сукупні продажі російських компаній, що входять до рейтингу, зросли на 3,8% і склали 26,6 млрд доларів, а частка продажів російських компаній склала 7,1% в загальному обсязі продажів.
Варто зазначити, йдеться в дослідженні, що зниження продажів показали 5 з 10 компаній РФ, що входять до рейтингу, у той час як інші 5 збільшили реалізацію. Лідером серед російських компаній стала “Об’єднана авіабудівна корпорація”, яка зайняла 13-е місце в глобальному рейтингу. Її продажі зросли на 15,6% в порівнянні з 2015 роком через збільшення обсягу експорту і поставок озброєнь в російські Збройні сили.
Світовим лідером з продажу зброї стала американська корпорація Lockheed Martin. Її виручка зросла в 2016 році на 10,7%, що дозволило збільшити частку США до 57,9% в загальному обсязі продажів в рейтингу SIPRI топ-100. Аналітики інституту пояснюють такий стрибок продажів американської зброї придбанням корпорацією Lockheed Martin компанії Sikorsky, що випускає вертольоти, в кінці 2015 року і збільшенням обсягів поставок бойових літаків F-35 Lockheed Martin.
Серед європейських компаній також спостерігалося пожвавлення торгівлі зброєю. Так, сукупний обсяг продажів компаній Західної Європи зріс на 0,2% і склав 91,6 млрд доларів. При цьому продажі французьких та італійських компаній знизилися, а німецьких і британських – зросли. Рішення Великобританії вийти з Європейського союзу не вплинуло на продажі озброєнь британськими компаніями, відзначається в дослідженні. Найбільше зростання показала компанія GKN, яка займається виробництвом космічних комплектуючих, її продажі зросли на 43,2%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас