ЄС і Японія хочуть створити найбільшу зони вільної торгівлі у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і Японія хочуть створити найбільшу зони вільної торгівлі у світі

Світ
371
Європейська комісія (ЄК) і Японія узгодили остаточний варіант двосторонньої угоди про вільну торгівлю, заявила член ЄК з торгівлі Сесілія Мальмстрем на прес-конференції в Брюсселі в п’ятницю.
“Фактично ця торговельна угода є найбільшою з тих, які коли-небудь погоджувалися з нами”, – сказала С. Мальмстрем.
В результаті її укладення буде створена найбільша зона вільної торгівлі в світі. Країни, на частку яких припадає близько 30% світового ВВП, ліквідують 99% існуючих митних тарифів. Японія – друга з країн G7 після Канади, з якою єдина Європа досягає подібних домовленостей.
“Світу спрямовано чіткий сигнал про те, що ЄС і Японія прагнуть утримати світову економіку на шляху вільних, відкритих і справедливих ринків з чіткими і прозорими правилами, які повністю дотримуються і підтримують наші цінності і допомагають у боротьбі зі спокусою протекціонізму”, – йдеться в спільній заяві голови ЄК Жана-Клода Юнкера і прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе.
Незважаючи на оголошення, сторони не домовились про захист інвестицій – останню перешкоду на шляху вільної торгівлі між ними. Обговорення цього питання продовжиться вже в новому році, пише Politico.
“Ми домовилися, що нам потрібно ще трохи часу, щоб зрозуміти, як рухатися далі”, – сказала з цього приводу С. Мальмстрем.
ЄС наполягає на застосуванні нової системи інвестиційних судів для врегулювання суперечок (ICS), Японія віддає перевагу більш традиційній схемі врегулювання суперечок між інвесторами та державою (ISDS). Цей механізм використовується в тих випадках, коли іноземні держави націоналізують майно інвесторів, ухвалюють закони, що порушують міжнародні торгові угоди, або упереджено ставляться до компанії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас