Створено ключовий компонент майбутнього квантового комп'ютера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено ключовий компонент майбутнього квантового комп'ютера

Технології&Авто
1871
Група дослідників з Сіднейського університету, Сенфордського університету і Microsoft домоглася успіху у створенні мініатюрного варіанта одного з ключових компонентів, що використовуються в технологіях квантових обчислень.
Крім цього, дана робота є першим випадком практичного застосування екзотичного стану матерії, який називається топологічним ізолятором, повідомляє «dailytechinfo.org».
Топологічні ізолятори були відкриті лише в 2006 році, і за їх відкриття була присуджена Нобелівська премія з фізики 2016 року.
На відміну від знайомих нам станів матерії, твердого тіла, рідини чи газу, топологічні ізолятори являють собою матеріали, основний обсяг яких діє як електричний ізолятор, а електрична провідність зберігається лише на ділянках, що прилягають до поверхні.
Маніпуляції з такими матеріалами дозволяють створити схеми, які забезпечують взаємодію між квантовими і традиційними (електронними) системами, що життєво необхідно для побудови квантових комп’ютерів.
Створений вченими компонент квантових систем називається мікрохвильовим циркулятором, він діє як свого роду ділянка кільцевої дороги, дозволяючи електричним сигналам розповсюджуватися тільки в одному напрямку за годинниковою стрілкою або назад.
Подібні пристрої широко використовуються в базових станціях мобільного зв’язку, в радарних системах, однак, розміри таких пристроїв досить великі, вони порівнянні з розмірами кисті руки людини.
Новий циркулятор, створений вченими, має розмір у тисячу разів менший за розміри його традиційних «побратимів». Таке скорочення розміру стало можливим за рахунок властивості топологічних ізоляторів змінювати швидкість поширення електричних сигналів і електромагнітних хвиль, що проходять через них, у тому числі і світла.
Малі габарити циркулятора нового типу дозволять інтегрувати їх на поверхню квантових чіпів у великих кількостях, що необхідно для забезпечення працездатності квантових комп’ютерів.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас