Коли субсидії на оплату комуналки почнуть видавати грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли субсидії на оплату комуналки почнуть видавати грошима

Особисті фінанси
1268
Влада визначила нову дату старту монетизації субсидій на компослуги. Видавати держдопомогу від держави “живими” грошима на руки в Мінфіні пропонують з 2019 року. Мета — впровадження прозорих і своєчасних розрахунків між державою та постачальниками води, тепла, газу і електрики. Держдопомогу субсидіанти будуть отримувати за фактичним споживанням, тоді як зараз субсидія виплачується в повному обсязі, згідно із соцнормами, не менше.
Про це повідомляє “Сьогодні”.
Як роз’яснили нам у Мінфіні, реформа пройде в три етапи. Перший — на початку 2018 року запровадять монетизацію розрахунків за субсидіями на рівні підприємств-постачальників послуг. Нині держава використовує взаємозаліки за принципом: “ви винні “Нафтогазу” (держкомпанія. — Авт.) за газ – ми вам винні за тепло, зробимо залік”.
Другий етап — підготовка монетизації субсидій для сімей до кінця 2018-го: створення єдиного реєстру субсидіантів та їх перевірка, створення необхідної інфраструктури. Третій етап — з січня 2019 року розпочнеться перерахування грошей з Держскарбниці на особисті рахунки тих, хто отримує субсидії, за показаннями їхніх лічильників. Простіше кажучи, суму субсидії, яку отримає людина, у неї вилучать з платіжки і віддадуть “живими” грошима. Обіцяють, що гроші надійдуть їм не пізніше 24-го числа кожного місяця, наступного за розрахунковим місяцем (наприклад, субсидії за листопад дадуть до 24 грудня). Крім того, мають передбачити механізм, який дозволить витрачати монетизовані субсидії не на “комуналку”, а на будь-які інші цілі.
Фахівці обережно оцінюють можливість заміни субсидій грошима. Консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький сказав нам, що це поки що пропозиції Мінфіну, на 2018 рік Кабмін планує лише монетизацію розрахунків з постачальниками компослуг.
“З 2018 року у держави з’являться жорсткі грошові зобов’язання перед постачальниками, — роз’яснив Левицький. — А монетизація субсидій для населення — це пенсії, їх треба буде платити в строк, що ще складніше. До того ж це технічно непростий процес, впровадити який реально не менше ніж за 2-3 роки. Також ідея Мінфіну не стимулює берегти енергоресурси, а заощаджені гроші люди все одно не отримають (не будуть виплачувати різницю між фактичним споживанням і соцнормою. — Авт.). Тому домогосподарства напевно стануть неекономно використовувати воду, тепло і т. д., але в межах оплачуваних норм”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас