Кому і на скільки в Україні підвищать зарплати у 2018 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому і на скільки в Україні підвищать зарплати у 2018 році

Особисті фінанси
1790
Роботодавцям слід готуватися до того, що зарплата стає все більш вагомим фактором вибору нового місця роботи для шукачів. Водночас нинішнє підвищення зарплат у більшості українських компаній не відіграє навіть інфляцію.
В середньому за цей рік зарплати українців, залежно від сфери діяльності, зросли на 10-20%. Найчастіше роботодавці готові переплачувати молодим спеціалістам — їхня зарплата збільшилася більше ніж на 20%.
На підвищення на 30% і більше пішов тільки кожен десятий роботодавець. Та й то — тільки найбільш цінним співробітникам. До того ж потрібно враховувати, що частина офіційного збільшення заробітних плат насправді є не зростанням, а легалізацією доходів. Хоча тіньовий ринок праці в країні як і раніше великий.
«У тих компаніях, де підвищували зарплату, фінансову винагороду отримували найбільш ефективні співробітники. Найчастіше підвищення було незначним. І хоча роботодавці поки що не готові до істотного зростання, наявну заробітну плату, в більшості випадків, вони виплачують вчасно», — розповіли UBR.ua в експертно-аналітичному центрі Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.
Гендерне питання
Рейтинг найбільш високих зарплат українців очолила сфера фінансів та страхової діяльності.
У третьому кварталі 2017 р. середньомісячна зарплата жінок, що працюють у сфері фінансів і страхової діяльності, склала близько 11 тис. грн. У той час як чоловіки-фінансисти отримували в середньому більше 17 тис. грн.
На другому місці за розміром зарплат виявилася сфера інформації і зв’язку: тут середня з/п становить 12 тис. грн. Третє місце в рейтингу прибутковості професій у цьому році посіли представники влади.
Середня офіційна зарплата у чоловіків, зайнятих у сферах держуправління, оборони та обов’язкового соцстрахування, — приблизно 10,5 тис. грн. Зарплата у жінок — 9 600 грн. Найменші оклади у сфері поштової та кур’єрської діяльності — всього близько 3 тис. грн.
Найбільші ринки праці, як і раніше, виявилися в містах-мільйонниках. Робітники та інженери найбільше потрібні в Києві, Харкові та Дніпрі, а торговці — у Львові та Одесі. На другому місці за затребуваністю в першій і другій столиці — продажники, в Одесі та Львові — фахівці з виробництва.
Лідером за рівнем середньої зарплати у жовтні цього року був Київ, де в середньому отримують 10792 грн. На другому місці — Київська область- 6999 грн., на третьому — Дніпропетровська (6760 грн.).
А от лідерами за темпами зростання заробітків виявилися робочі спеціальності. Все через дефіцит кадрів і конкуренцію з боку польсько-чеських роботодавців.
«Через суттєву нестачу кваліфікованих кадрів, робочого персоналу та фахівців з технічною освітою, роботодавці змушені підвищувати зарплату для робочих професій на 30-50% порівняно з початком року. Кількість вакансій для робочих і інженерних спеціальностей буде тільки зростати, а закрити їх буде все складніше. Насамперед, це стосується західних регіонів», — зазначила в розмові з UBR.ua hr-консультант Ганна Шкумат.
Кому розраховувати на підвищення
Враховуючи минулорічні тренди, середній коридор підвищення зарплати у вдалі роки зазвичай коливається в межах 10-20%. Якщо українські роботодавці будуть орієнтуватися тільки на скромний український ринок, на стільки ж зростуть зарплати і в 2018 році, кажуть кадровики. Якщо ж візьмуть до уваги ризики відтоку кадрів за кордон, розмір надбавки може бути великим.
«Наприклад, деякі виробничі підприємства анонсували підвищення зарплати вже в цьому році своїм співробітникам на 50%. І це не поодинокі випадки. Багато виробництв підвищують зарплату щоквартально, про що навіть і подумати не могли всього кілька років тому. До того ж дефіцит виробничого персоналу може ще посилитися», — зауважила у розмові з UBR.ua hr-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.
З браком професійних кадрів можуть зіткнутися і айтішники. Постійний набір ІТ-спеціалістів середнього і високого рівня Middle, Senior, без навчання «джунів» (новачків) їм на заміну, теж може спровокувати дефіцит і новий сплеск полювання на них закордонними компаніями.
Традиційно багато на ринку юристів і топ-менеджерів: вже шостий рік вакансії в сфері юриспруденції та начальники найбільш клікабельні. Може посилитися “тікучка” і в сегменті офісних фахівців — вони досить активно відгукуються на вакансії, і, якщо будуть цікаві пропозиції, охоче поміняють роботодавця. Не врятують ні тім-білдінг, ні інші нематеріальні мотивації і прогресивна корпоративна культура, кажуть кадровики.
Ганятимуться за конвертами
Так само, як і в цьому році, зростання окладів в 2018 р. може спровокувати і анонсоване владою підвищення мінімальної зарплати до 4100 грн. Але радіти майбутнім реформам зарано.
По-перше, такий крок, за словами експертів, призведе до зростання цін. Адже будь-яке підвищення мінімальної зарплати має відбуватися паралельно зі збільшенням продуктивності праці. А різке підвищення «мінімалки» створює додатковий тягар для підприємств, особливо для невеликих регіональних. Для них це зростання витрат на виробництво, і, як результат, зниження конкурентоспроможності.
По-друге, збільшена мінімалка може спровокувати посилення тінізації зарплат. Такий незапланований стрибок ринку треба переварити. До того ж держоргани анонсували збільшення кількості перевірок. Враховуючи ж гігантські розміри трудових штрафів, не виключено, що роботодавці будуть йти в підпілля. Але сховатися від перевіряючих зможуть не всі.
«У наступному році продовжиться тренд на легалізацію бізнесу і зарплат. Міністр соцполітики заявляв, що в наступному році він очікує створення мільйона нових робочих місць. Я не вірю, що стільки можна створити за рік в Україні. Швидше за все, мова йде про легалізацію існуючих, щоб вони потрапили в офіційну статистику. Тільки в цьому випадку можна виконати обіцянку міністра. Взагалі, легалізація бізнесу — загальносвітовий тренд. Зараз дуже складно щось приховати, і Україна не виняток», — зауважив нам провідний експерт ринку праці Сергій Марченко.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас