Максим Пархоменко: авто на литовських номерах в Україні. Чи є рішення? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: авто на литовських номерах в Україні. Чи є рішення?

Казна та Політика
1126
Остіннім часом на багатьох мережевих українських ресурсах знову активно обговорюється тема долі нерозмитнених європейських автомобілів, що мають переважно литовську «прописку».
В деяких джерелах подавалася інформація про те, що митний департамент Литви почав перевірку законності схем експорту зазначених автомобілів нібито за участю відповідного українського відомства.
Проте така інформація не отримує підтвердження і понині. Швидше за все, це лише озвучка «хотілок» українських автовиробників і спосіб з їхнього боку простежити реакцію громадян, які мають такі авто в Україні.
Номінально в більшості випадків водії цих авто не є їх власниками, а керують автомобілем за дорученням або числяться працівником в литовській фірмі, на яку оформлений подібний автомобіль.
Втім, випадків з оформленням «працівника» в даний момент все менше.
За останні кілька років в країну ввезли за описаними вище схемами до кількох сотень тисяч вживаних авто з Європи.
В поточному році – понад 50 тис. В першу чергу це свідчить про те, що українці віддають перевагу старому європейському авто більш високого класу над новим автомобілем вітчизняного виробництва. І в поточних економічних умовах їм важко дорікати в бажанні витратити заощадження саме таким чином.
Особливо, коли в очах простих громадян картина проста: держава захищає податками та імпортними митами інтереси фактично бездіяльних вітчизняних виробників. І це в країні, де середня зарплата в рази менша, ніж в європейських країнах, а вживані автомобілі парадоксальним чином коштують у рази дорожче.
Така ситуація не може влаштовувати українських автовиробників, однак вона і не змушує їх суттєво покращувати якість збірки, урізноманітнювати модельний ряд і знижувати ціни на існуючі моделі.
На даному етапі проблема полягає ще і в тому, що таких автомобілів дуже багато – за неофіційною статистикою, їх кількість вже може бути понад мільйон.
Якщо навіть припустити, що ті самі 59 тисяч, що «злетіли» з литовської реєстрації, вилучать, то з іншою масою потрібно буде щось робити.
Крім того, потрібно враховувати і той момент, що велика кількість таких авто ввозиться на непідконтрольні території Україні.
Відповідно, держава рано чи пізно буде змушена вирішувати цю проблему.
Найбільш вірогідними бачаться два сценарії.
Перший – будь-якими способами перешкоджати ввезенню та експлуатації нерозмитнених автомобілів в країну. Однак, як показує практика, це вже не вдалося.
Наступним кроком можуть стати спроби масового вилучення подібних автомобілів у «власників», що може привести до зростання і без того високої соціальної напруженості.
Другий сценарій передбачає одночасну лібералізацію мит для європейських автомобілів з посиленням санкцій за прострочення.
Таким чином, можна створити ситуацію, коли громадянину простіше і дешевше буде розмитнити автомобіль, ніж піддаватися ризику накладення серйозних штрафних санкцій.
Є ще і третій варіант. І полягає він у тому, що держава може залишити все на самоплив.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас