Продаж активів українських банків-банкрутів можуть оскаржити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж активів українських банків-банкрутів можуть оскаржити

Фондовий ринок
306
Антимонопольний комітет перевіряє нові кваліфікаційні вимоги Фонду гарантування, які він використовує при відборі торгових майданчиків для реалізації кредитних пулів. Розслідування ініціювали самі учасники ринку.
На їхню думку, нові вимоги Фонду є дискримінаційними по відношенню до українських електронних майданчиків і написані під дві конкретні американські біржі.
Непідйомний вантаж
Ключовою перешкодою для українських торговців став прохідний поріг для участі у відборі. Зокрема, до торгів не допускають тільки ті майданчики, які за останні три роки провели торгів на загальну суму 9 млрд грн. З них мінімум одні торги – на суму не менше 3 млрд грн. Жоден з українських учасників ринку не дотягує до потрібних обсягів. На відміну від «американців».
На думку президента Асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олега Падалки, рукотворна монополія дозволяє обраним майданчикам оперативно і за безцінь реалізовувати активи.
«Вже зараз потенційним учасникам торгів дзвонять і умовляють не викуповувати активи на голландських аукціонах з максимальною знижкою 80%, а почекати і після Нового року викупити їх зі знижкою 90-95%, гарантують результат за додаткову оплату», — розповів UBR.ua Олег Падалка.
Також, за словами експертів, немає поки що і документу, який би регулював правила формування пулів кредитів, їх підготовки до реалізації і самі правила реалізації пулів.
«Цей процес не дозволить інвесторам заходити на наш ринок і викуповувати наші активи, адже кожна людина буде вважати, що її право може бути порушено в процесі реалізації, і в судовому порядку результати торгів будуть оскаржені», — зауважив у розмові з UBR.ua радник порталу UBIZ.ua Дмитро Бойко.
Запитайте у Нацбанку
Олії у вогонь підливає і Нацбанк. Незважаючи на те, що кінцеві дати подання документів для участі у кваліфікаційному відборі позначені до 7-8 грудня цього року, а в середу ФГВФО змістив їх ще на тиждень, регулятор вже 1 грудня опублікував прес-реліз, де описує процес продажу активів тільки з участю двох вищезгаданих американських майданчиків. У коментарі UBR.ua прес-служба НБУ ще раз підтвердила факт порушення порядку відбору організаторів торгів кредитних пулів.
«Тільки у разі, якщо вистелені активи не будуть продані окремими лотами в системі ProZorro.Продажі за «голландською моделлю», непродані кредити знову будуть об’єднані в пули і передані для реалізації за «голландською моделлю» компаніям ТОВ «Дебтекс Україна» (дочірня компанія DebtX) і ТОВ «Фест Файненшиал Нетворк Юкрейн» (дочірня компанія FFN)», – повідомили 6 грудня в НБУ.
Ця ситуація може пояснюватися, наприклад, тим, що документи інших майданчиків просто не розглядалися при відборі. Оскільки останні не можуть подолати поріг за обсягом угод. Між тим, оголошувати переможцями біржі, які навіть не зареєстровані в системі Prozorro.Продажі (а це є обов’язковою вимогою для участі в конкурсі), щонайменше, дивно, говорять учасники ринку.
Раніше ж у Фонді гарантування запевняли, що участь американських майданчиків – виключно пілотний проект. А працює з ними ФГВФО тільки в частині продажу застав НБУ. Останній і визначив авторизовані майданчики. Пули кредитів до продажу на аукціонах були сформовані постановою правління, аналогічно визначено і їх ціну. Фонд є в даному випадку лише технічним виконавцем. У свою чергу Нацбанк нарікає на ФГВФО.
«Нагадаємо, що рішення про реалізацію закладених активів неплатоспроможних банків приймає виконавча дирекція ФГВФО. Як забезпечений кредитор Національний банк погоджує спосіб і місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі після отримання офіційного рішення виконавчої дирекції ФГВФО», – резюмували в прес-службі НБУ.
Прес-служба ФГВФО проігнорувала питання UBR.ua про походження і сутність дискримінаційних вимог, що висуваються потенційним учасникам тендеру. І не стала коментувати претензії учасників ринку. У відомстві наполягають, що їм байдуже, хто саме буде торгувати пули кредитів, головне – продати їх дорожче.
«Оголошений Фондом відбір покликаний розширити наш інструментарій у створенні оптимальної моделі торгів. Адже наша мета – продаж активів за найвищою ціною. Фонд гарантування перебуває у постійному пошуку оптимальної моделі продажу активів, зокрема із залученням кращого світового досвіду, який, на нашу думку, дозволить відкрити доступ міжнародного капіталу на вітчизняний ринок. При цьому для нас принциповим є закриття угод з купівлі-продажу активів, а не те, який саме майданчик знайде і приведе покупця», – відповіли нам у Фонді гарантування.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас