В Україні хочуть знову підвищити мінімальну зарплату, тепер до 4100. Чому це погана ідея — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть знову підвищити мінімальну зарплату, тепер до 4100. Чому це погана ідея

Казна та Політика
973
4 грудня Петро Порошенко заявив, що за сприятливих обставин в економіці мінімальну зарплату в Україні наступного року можна буде підвищити до 4100 гривень.
То що українцям чекати від чергового ймовірного підвищення зарплатні?
Щоб зросло благополуччя
Міністр соцполітики Павло Розенко підтримав ініціативу президента, назвавши її “абсолютно правильною”. “Рівень життя і добробут працюючої людини має бути підвищено. Переконаний, ми маємо всі шанси досягнути мінімальної зарплати 4100 грн у неінфляційний спосіб” , – написав Розенко на своїй сторінці у Facebook.
Саме поняття “неінфляційний спосіб” збентежило економістів. Адже підвищення зарплат призводить до вищого рівня цін на товари та послуги. Тобто, уникнути зростання інфляції за таких обставин складно.
Власне, так і відбулося після підвищення зарплатні в січні 2017 року до 3200 грн.
В НБУ порахували, що подвоєння мінімальної заробітної плати додало близько 2-2,5% до показника інфляції у 2017 році. Найбільш відчутний вплив підвищення мінімальної зарплати відбувся через підвищення собівартості послуг.
Й це легко пояснити. Наприклад, в пекарні 10 людей випікали 100 хлібин, й отримували мінімальну зарплатню. Щоб виплачувати робітникам вищу зарплатню роботодавець змушений або скорочувати виробництво, або підвищувати ціну хліба. Навряд попит на хліб зросте вдвічі.
Тому є ризик, що поки частина населення збільшить доходи після підвищення зарплати – частину доходів інших людей, які отримували більше за мінімум, зжере підвищення цін.
Найбільше можуть постраждати соціально незахищені категорії населення, серед яких зокрема й пенсіонери. Та Розенко переконаний, що такий крок дасть “додатковий ресурс надходжень до Пенсійного фонду, що надасть нам можливості для чергового підвищення пенсій в Україні”.
Бізнес не в захваті
Щоб виплатити гроші одним, потрібно взяти їх в інших. Тож український малий та середній бізнес змушений буде “підтягувати” рівень мінімальної зарплатні для працівників.
Подвоєння мінімалки в січні цього року призвело до виходу українського бізнесу з тіні, запевняють в уряді. За підрахунками МЕРТ, в січні-квітні 2017 року рівень тіньової економіки щодо ВВП складав 37%, що на 6 відсоткових пунктів менше, аніж в аналогічний період 2016.
“Підвищення мінімальної зарплати на початку цього року – це чисто податковий захід. У реальності мало хто отримував менше, просто все, що було вище 1600, видавали в конвертах. Тепер база оподаткування зросла”, – вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса.
Економісти прогнозують, що чергове підвищення у нинішніх умовах матиме зворотний ефект і малому бізнесу доведеться піти у тінь або просто закривати підприємства.
Особливо це може нашкодити бізнесу в малих містах та селищах, адже там фонд оплати праці невелекий, а попит на роботу чималий. У невеличких містах офіційна зарплата працівників може бути менше 4000 грн. Тож роботодавці змушені будуть переводити працівників на “півставки” або “чверть ставки” чи взагалі скорочувати частину працівників, щоб не збанкротувати.
Фахівці з американського Національного бюро економічних досліджень вивчили досвід 14 країн та дійшли висновку, що підвищення мінімальної зарплати всього на $ 1 на тиждень призводить до скорочення робочих місць на підприємстві на 2%, пише видання Wired.
Підвищення мінімальної зарплатні робить людей надто дорогими для американських роботодавців, тож вони шукають можливості, щоб замінити їх роботами.
Не менш критичною ситуація є у бюджетній сфері, пояснює Член виконавчого комітету Української спілки фінансових аналітиків Віталій Шапран в коментарі Еспресо.
“Вчителі, медики, паспортисти та інші зарплати у конвертах не отримують, тож відсутність зростання зарплат у бюджетній сфері призведе до соціального напруження. Тому АПУ і уряду тут потрібно обирати золоту середину між стабільністю фінансів і занепокоєнням населення”,- пояснює аналітик.
Пізно перераховувати
У проекті держбюджету на 2018 рік уряд передбачив зростання мінімальної заробітної плати на 500 грн – тобто, до 3723 грн.
Про це нагадав Володимир Гройсман, наголосивши що збільшення мінімальної зарплати можливе тільки при прискоренні зростання економіки.
Економіст Тарас Козак в ефірі Еспресо.TV заявив, що заява президента Петра Порошенка про підвищення мінімальної зарплати до 4100 гривень у 2018 році має популістичний характер.
Він пояснив це тим, що показник мінімальної зарплатні в розмірі 3723 грн закладений в проекті бюджету на наступний рік. Економіст нагадав, що за цей документ Рада повинна голосувати вже 7 грудня.
“Бюджет на наступний рік представляє собою серйозний документ, а кожна цифра у ньому проходить довге обговорення на основі розрахунків. Саме тому, така пропозиція Порошенка буквально за 2 дні до голосування є дивною”,- вважає Козак.
Віталій Шапран вважає, що система державних фінансів через інфляційні темпи 2015-2017 рр. тепер накопичує більше ресурсів, тож поступове підняття мінімальної зарплатні на 28% (з 3200 до 4100 грн) буде меншим злом, ніж одномоментне зростання на 100% у минулому.
“В будь-кому випадку вплив цього рішення на інфляцію буде меншим, ніж у минулому”, – певен економіст.
Нагадаємо, НБУ заклало інфляцію на наступний рік на рівні 7,3%. За словами заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, підвищення мінімальної зарплатні з 1 січні до 3723 грн не вплине на суттєве підвищення інфляції.
Якою буде інфляційна ціль при підвищенні мінімальної зарплати до 4100 грн – поки невідомо.
Підвищувати зарплати необхідно, але робити це потрібно природним шляхом, а не адміністративним. Коли зростає ринок праці, з’являються нові вакансії, росте виробництво і за рахунок цього платяться більші зарплати.
Уляна Букатюк
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас