У США заборонили набори «зроби сам» для генного редагування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США заборонили набори «зроби сам» для генного редагування

Технології&Авто
806
Після того, як дві компанії, створені біохакерами, оприлюднили ролики, на яких люди вводять собі препарати для генного редагування, влада США виступила з офіційною забороною на поширення домашніх наборів для переписування ДНК, повідомляє MIT Technology Review.
Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і ліків (FDA) заборонило поширювати набори «зроби сам» для генного редагування. «Продаж цих продуктів суперечить закону. FDA стурбоване пов’язаними з цим ризиками для здоров’я громадян», — йдеться в заяві Управління. У США діють два стартапи, які зайняті розсилкою клієнтам біохакерських наборів. В обох компаніях говорять, що поки що ніяких санкцій конкретно на їх адресу з боку влади не було.
Перший стартап — Odin — продає через свій сайт препарат (за ціною $20 за набір), нібито заснований на технології «генетичних ножиць» CRISPR. Він повинен видаляти певний ген, що контролює вироблення білка міостатина. Цей білок пригнічує збільшення м’язової тканини. Якщо блокувати його виробництво організмом, в теорії можна наростити м’язову масу, як у культуриста, але без виснажливих тренувань.
Голова Odin Джошиа Зайнер стверджує, що законів не порушує і не несе відповідальності за те, як люди використовують його препарати для генного редагування. На сайті Odin завбачливо зазначено, що продукти не призначені для ін’єкцій та безпосереднього використання людиною».
Експерти пояснюють, що, по-перше, подібні препарати небезпечні для здоров’я, оскільки чужорідна ДНК може викликати бурхливу імунну відповідь організму. По-друге, вони абсолютно непридатні для заявлених цілей. Переписати свій генетичний код за допомогою замовленої по інтернету ін’єкції неможливо. Препарати містять лише зразки ділянки ДНК, яка має бути впроваджена в геном пацієнта. Для цього присланий генний матеріал необхідно піддати багаторазовій реплікації і очищенню. Також для застосування технології CRISPR потрібні штучно синтезовані віруси, за допомогою яких «вирізається» непотрібний ген і замінюється на потрібний. Все це можна здійснити тільки в провідних біолабораторіях, і коштують подібні процедури мільйони доларів.
Втім, біохакерів такі «деталі» не зупиняють. Ще один стартап, Ascendance Biomedical також пропонує готові препарати для генної терапії. У жовтні пацієнт з ВІЛ-інфекцією Трістан Робертс розмістив ролик на Facebook. На відео він вводить собі генну терапію, призначену для виробництва антитіл, які, на думку Робертса, допоможуть організму знищити інфіковані вірусом клітини.
Аарон Трайвік, керівник Ascendance стверджує, що експеримент був законним, тому що стартап не стягував плату з Робертса за терапію. За словами Трайвіка, компанія поширює набори для генного редагування виключно в наукових цілях. Мовляв, це такі клінічні випробування нового препарату, коли дослідники експериментують на собі. Ось тільки раніше нові ліки вводили собі виключно вчені, які розуміли всі можливі наслідки. Сьогодні це стає модним і небезпечним захопленням абсолютно не підготовлених до таких експериментів людей.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас