Бактерії можуть допомогти у створенні нанороботів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бактерії можуть допомогти у створенні нанороботів

Технології&Авто
207
Як повідомляє Science Daily, група інженерів створила мікроскопічні рухові установки, наносячи оксид кремнію на бактеріальні джгутики. Отримані механізми працюють за рахунок магнітних полів і, з точки зору функціональності, не поступаються своїм природним прототипам.
Розвиток нанороботів, що давно зайняли місце в науковій фантастиці, в реальності гальмується відсутністю недорогих рухових установок для них. Вперше використавши як шаблон бактеріальні джгутики, дослідники змогли на крок наблизитися до вирішення цієї проблеми.
Закони руху в наносвіті значно відрізняються від звичних нам, особливо в рідкому середовищі. Зменшившись до розмірів бактерії, ми не змогли б рухатися у воді, але мікроорганізми, використовуючи спіральні джгутики, з легкістю справляються з цим завданням. Дослідники давно намагалися скопіювати ці природні гвинтові двигуни, але раніше для цього використовувалися трудомісткі і дуже дорогі методики.
Замість цього команда інженерів використвала кардинально новий підхід. Спочатку вони культивували бактерій Salmonella typhimurium, після чого видаляли і фіксували джгутики. Потім білки джгутиків покривали оксидом кремнію і нікелем (метал був необхідний, щоб зробити спіралі керованими за допомогою магнітних полів). Випробування крихітних двигунів виявилися успішними — подібно до природних аналогів, вони протягом 2 секунд долали 22 мікрометри, що в 4 рази перевищує їх довжину.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас