Ходіння по муках. Як закрити бізнес в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ходіння по муках. Як закрити бізнес в Україні

Особисті фінанси
3066
Проведення реформ в тих галузях, які впливають на позиції України в рейтингу Doing Business, традиційно в пріоритеті у української влади. Адже те, що держава за рік піднялася ще на кілька позицій, можна піднести як чергову “перемогу”.
Разом з тим деякі процедури, які доставляють багато клопоту підприємцям, практично не змінюються роками. Редакція “Фокуса” з’ясувала, чому закриття бізнесу в Україні залишається майже таким же складним, заплутаним і довготривалим процесом, як і до 2014 року.
Нікого не випускати
Відкрити підприємство в Україні можна всього за один день. На закриття бізнесу часто йдуть роки. Адвокат, старший партнер адвокатської компанії “Кравець та Партнери” Ростислав Кравець пояснює це необхідністю проведення численних перевірок, що забирає багато часу і коштів на утримання штату для надання необхідних документів. “Офіційне закриття зазвичай займає від півроку до трьох років, і весь цей період потрібно виплачувати мінімальні зарплати персоналу, що залишився, і відповідні податки”, — уточнює співрозмовник Фокуса.
Як пояснили в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА) з досвіду компаній — членів цієї організації, ключова проблема при закритті бізнесу в Україні — необхідність подавати нульову фінансову і бухгалтерську звітність протягом значного терміну, що призводить до зайвих адміністративних витрат.
Але варто відзначити, що закрити бізнес в будь-якій державі зазвичай складніше, ніж відкрити. “У підприємця або компанії вже є історія діяльності, документи за проведеними операціями, сплачені або не сплачені податки. Логічно, що повністю закрити бізнес можна тільки після податкової перевірки”, — пояснює податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська. Але в Україні в цій сфері явно утворилися перекоси.
Почнемо з опису стандартної процедури. Як пояснила Фокусу юрист юридичної фірми “Кушнір, Яким’як та Партнери” Юлія Василенко, ліквідація бізнесу починається з подання заяви учасників підприємства держреєстратору — з цього моменту відраховується строк пред’явлення вимог кредиторів, який не може становити менше двох місяців. Відповідно мінімальний термін ліквідації бізнесу в Україні — 60 календарних днів.
Якщо за цей період кредитори не висунули свої вимоги або підприємство погасило всі борги, держреєстратору залишається подати лише два документи: заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації та довідку архівної установи про прийняття документів. Мова йде про кадрові та реєстраційні “папери” підприємства, які потрібно здати в архів.
Проте в реальності все відбувається не так. Офіційна процедура не передбачає подання довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків.
Юлія Василенко попереджає: податкова та фонди соцстрахування відразу після інформації про ліквідацію підприємства автоматично направляють держреєстратору свої заперечення. Зняти їх можна тільки на підставі довідки про відсутність заборгованості. Щоб її отримати, необхідно пройти перевірку.
“Підприємству складно домовитися про податкову перевірку, бо у фіскальної служби існує свій графік”, — говорить Олександра Томашевська. За її досвіду, в маленьких містах перевірки призначають швидше. У столиці очікування можуть затягнутися на роки. Для прискорення процесу Юлія Василенко радить подати заяву про проведення позачергової передліквідаційної перевірки. За законом її повинні призначити не пізніше, ніж через місяць. Далі потрібно подавати запит про час запланованої перевірки, і якщо у відповіді не вказана дата, писати скаргу у вищі органи.
Коли почнеться перевірка, протягом 10 днів доведеться надавати всі необхідні документи. Після цього ще 10 днів чекати на результат — довідку про відсутність заборгованості. Якщо ж виявлять порушення, власника бізнесу чекають суттєві штрафні санкції. Щоб мінімізувати ризики, керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз рекомендує перед ліквідацією бізнесу провести його аудит. Тоді необхідну роботу над помилками можна провести перед поданням заяви про закриття.
Фізособам-підприємцям (ФОП) проходити подібну процедуру трохи простіше. “Для ліквідації ФОП йому необхідно подати заяву держреєстратору, і на наступний робочий день процедура буде завершена. Але важливо враховувати, що, на відміну від юридичних осіб, ФОП можуть перевірити після його ліквідації”, — говорить Юлія Василенко. Тобто практично з моменту подання заяви ФОП вже не вважається суб’єктом підприємництва і не платить податки. Але подальше очікування перевірки від податкової може затягнутися на місяці, а то й роки.
Манівцями
Через складнощі з закриттям бізнесу багато підприємств в Україні продовжують існувати лише на папері. “Компанії, які не ведуть діяльність 7-10 років, не можуть закритися, хоча термін давності щодо можливих порушень і недоплат податків вже минув. Найчастіше власники просто кидають такі компанії і припиняють подавати звітність”, — говорить Олександра Томашевська. Можна лише здогадуватися, скільки таких “мертвих душ” на сьогодні залишаються на обліку.
Бізнесмени, які не хочуть витрачати час на офіційну процедуру, йдуть на певні хитрощі. Як зазначає Ростислав Кравець, часто підприємству простіше збанкрутувати, ніж офіційно займатися закриттям. За словами керуючого партнера юридичної фірми “Можаєв і партнери” Михайла Можаєва, найпростіший варіант позбавитися бізнесу — продати корпоративні права і змінити директора. “Новому власнику передаються первинні документи, які є доказами можливих порушень, вчинених попереднім власником. А якщо новий власник не збирався далі вести бізнес, як зазвичай і відбувається, документи губляться і довести провину попередніх власників і директора стає дуже складно”, — уточнює Можаєв.
Віддати компанію в “хороші руки” бізнесменів змушує не тільки бажання прискорити процес, але і побоювання нарахування штрафів. “Якщо бізнес реально працював, швидше за все, порушення знайдуться і обійдуться від декількох тисяч до декількох десятків тисяч гривень, які підуть на оплату штрафів з розтягуванням процедури на роки”, — каже Віктор Мороз. Якщо ж у компанії є борги перед бюджетом і кредиторами, ціна питання може бути на порядок вищою. Ось чому, щоб “пропетляти” повз податкові перевірки, бізнесмени і йдуть на ліквідацію шляхом викупу.
Для врегулювання таких питань в Україні навіть сформувався особливий вид послуг. Як розповіла Фокусу Юлія Василенко, підприємства, яких хочуть позбутися їхні власники, купують спеціальні організації. Такі фірми вони “кладуть на полицю” на три роки, а потім самі їх ліквідують як “порожні”. Вартість таких послуг стартує на ринку від 5 тис. грн. Причому залагодити все можна всього за три дні. За словами Олександри Томашевської, “ціна питання” залежить від порядку в документах, наявності боргів перед бюджетом і іншими кредиторами — наприклад, проблемної компанії з заплямованою історією можна позбутися за $3-10 тис.
Такий стан речей не може не відбиватися на підприємницькій активності в країні. Адже громадяни, знаючи про складнощі із закриттям бізнесу, готові сто разів подумати, перед тим як офіційно відкрити юрособу.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас