Саймон Фасдал: у девальвації гривні разом з негативами є і позитивні моменти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саймон Фасдал: у девальвації гривні разом з негативами є і позитивні моменти

Фондовий ринок
986
Незважаючи на Брексіт, невдалу спробу отримати незалежність Каталонії від Іспанії і війну на європейському континенті, світові фінансові ринки продовжать помірне зростання.
У найближчий рік криза в світових фінансах малоймовірна, а інвесторам для отримання прибутку потрібно зосередитися на диверсифікації свого портфеля, зокрема включивши в нього і криптовалюти. Про це, а також про своє бачення українських перспектив і можливостей бізнес-порталу Finance.UA розповів голова відділу торгівлі інструментами з фіксованою прибутковістю Saxo Bank Саймон Фасдал.
Довідка Finance.ua:
За плечима Саймона Фасдала 18-річний досвід роботи на фінансовому ринку. Очолював кілька відділів з торгівлі цінними паперами, зокрема команду торгівлі облігаціями Nykredit Markets, найбільшого інвестиційного банку в Данії. Протягом своєї професійної кар’єри Саймон фокусувався на багатьох аспектах фінансових ринків: торгівлі облігаціями, валютному ринку Форекс, розробці пропозицій і портфелів з управління активами, а також масштабній торгівлі цінними паперами за рахунок власних коштів у перспективі відносної цінності.
Про кризи в єврозоні та світі
- Незважаючи на зростання протестних настроїв, вихід Великої Британії з ЄС і прагнення Каталонії до незалежності, зараз економіка Євросоюзу виглядає значно краще, ніж кілька років тому.
Подальшому економічному зростанню в країнах ЄС більше загрожує політична нестабільність, ніж економічні фактори.
Щоб не відставати від країн Азії, Євросоюзу потрібно подолати політичні розбіжності і нарощувати зростання та якісний розвиток економіки.
Одним з факторів ризику, який може спровокувати світова криза, є ситуація в китайській економіці, з її великим внутрішнім боргом і перегрітим ринком нерухомості. На даний момент китайському уряду вдається утримувати ситуацію під контролем, і проблеми в економіці Китаю вже не виглядають так гостро.
Ще однією проблемою Китаю залишається конфлікт інтересів: китайський бізнес і заможні люди більше хочуть розміщувати свої капітали в інших країнах, а уряд зацікавлений у зниженні рівня виведення капіталу з країни. Китайському уряду належить вирішити делікатне завдання – забезпечити ефективний контроль за грошовими потоками і при цьому не нашкодити економіці.
Фактично, кажучи про зростання світової економіки, маємо на увазі економічне зростання в США і Китаї. Якщо в цих країнах збільшується зростання, показники у світі також будуть зростати. А якщо почнеться економічний спад – в цілому по світу також буде спостерігатися зниження.
Що краще: акції чи облігації?
- За результатами третього кварталу поточного року можна сказати, що фінансові ринки виявилися напрочуд стійкими, незважаючи на зростаючу геополітичну напруженість і перспективи охолодження світової економіки. Це, безперечно, позитив.
У четвертому кварталі цього року ситуація на ринках продовжить розвиватися в позитивному ключі. Ризикові активи, акції і високоприбуткові облігації дорожчають навіть незважаючи на зростання геополітичної напруженості.
Якщо уряди США та країн Євросоюзу впораються із завданням стимулювання інфляції, це сприятиме збільшенню економічного зростання і стимулюватиме збільшення вартості цінних паперів наступного року.
Про інвестиційний портфель: поки триває економічне зростання, більшу частину портфеля є сенс тримати в акціях, меншу частину портфеля – в облігаціях, переважно короткострокових і з високим рівнем прибутковості.
Сьогодні найкраще себе покаже диверсифікований портфель на базі акцій компаній, що спеціалізуються на нових технологіях. Компанії традиційної економіки зараз показують помітно гірші результати порівняно з компаніями IT-сектору, що відбивається на зростанні вартості їхніх акцій.
Невелика частина портфеля може містити криптовалюти як актив, що швидко зростає. Але при цьому не варто забувати, що ситуація з криптовалютами сильно нагадує «мильну бульбашку».
У разі погіршення економічної ситуації та кризових явищ у світі є сенс формувати портфель з облігацій з високим рейтингом і довгим терміном обігу. У кризовий період інтерес до висококласних облігацій найбільше привертатиме увагу інвесторів.
Про біткойн
- Інвестиції в криптовалюти нагадують швидку їзду на Феррарі київськими засніженими дорогами. Сказати, як довго триватиме зростання вартості біткойна, зараз не візьметься ніхто.
Великі коливання цін на ринку криптовалют будуть продовжуватися і надалі.
Для інвесторів грамотно диверсифікувати свій портфель важливо між акціями, облігаціями та нерухомістю. Можна невелику частину портфеля, до 5% капіталу, сформувати в криптовалютах. Бажано не в одній, а в кількох, оскільки невідомо, яка з них покаже зростання.
У біткойна та інших криптовалют немає базової ставки доходу, заробляти інвестори можуть, якщо вартість криптовалют буде постійно зростати.
А зростання біткойна триватиме доти, доки у інвесторів залишається сподівання, що його можна перепродати дорожче, ніж купили. Поки є інвестори з вільними грошима, вартість біткойна зростатиме.
Щойно почнуться проблеми на ринку і зникнуть покупці, біткойн буде першим, звідки інвестори виводитимуть свої гроші. В результаті обвал буде грандіозним!
Однак, поки що зарано говорити про те, що бульбашка криптовалют скоро лопне. Зростання біткойна підтримує запуск ф’ючерсу на біткойн на Чиказькій біржі. Можливо, це призведе до більшої цивілізованості ринку, вирівняє темпи зростання і падіння біткойна.
Про реформи в Україні
- Українська економіка увійшла в період стабілізації, що, безсумнівно, є позитивним сигналом для інвесторів. За наявності політичних реформ, стабільності та прозорості в економіці це буде сприяти збільшенню припливу інвестицій та прискоренню економічного зростання.
При цьому наявність воєнного конфлікту в Україні не є перешкодою для сталого економічного зростання та приходу іноземних інвесторів.
Важливіше вирішити питання політичних реформ і формування сприятливого ділового клімату в країні. Вже зараз є певний прогрес у проведенні реформ, їх треба довести до кінця.
Кінцева мета – зробити економіку України більш привабливою як для внутрішнього бізнесу, так і для іноземних інвесторів.
Що стосується банківського сектору, тут можна очікувати зростання інтересу до України з боку іноземних банків. Особливо якщо економіка почне демонструвати стійке зростання. Іноземні банки будуть повертатися, і протягом п’яти років більша частина банківської системи в Україні буде належати іноземцям.
Про курс гривні
- Перш за все, важлива стабільність валюти, а не її курс. Інвесторів лякає непередбачуваність, тому Національний банк повинен сприяти прогнозованому курсоутворенню та стабілізації валютного ринку.
Що стосується глибокої девальвації гривні, то разом з негативами в цьому питанні є і позитивні моменти. Низький курс гривні допоможе зростанню українського експорту і, таким чином, сприятиме зміцненню економіки.
Розмовляли Петро Таранюк та Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас