Минуло десять років після фінансової кризи. Чого боятися в майбутньому? (Біткойн в списку) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Минуло десять років після фінансової кризи. Чого боятися в майбутньому? (Біткойн в списку)

Світ
1985
Видання Bloomberg опитало десять економістів, спеціалістів банківської сфери та інших експертів і з’ясувало, яких речей варто боятися в найближчому майбутньому в економіці. Серед них — нестабільні ціни на нафту, незадовільна ситуація в Китаї і можлива бульбашка біткойна.
Крах квантових фондів
Коли ви згадаєте фінансову кризу, то зрозумієте, що крах квантових фондів (інвестиційні фонди, які в роботі використовують квантовий аналіз; створюють предиктивні моделі, щоб з’ясувати, наскільки приваблива інвестиція — прим. ред.) став її провісником. Квантові фонди відчули великі втрати в серпні 2007 — рівно за рік перед фінансовою катастрофою.
Засновник подібного фонду — AQR Capital Management — Кліффорд Аснесс каже, що другий крах квантових фондів неминучий. Квантові стратегії популярні, і популярність — це те, що змушує їх рухатися в одному напрямку. Чи то шлях до успіху, чи то провалу. Аснесс припускає, що другий обвал таких фондів станеться через негативний вплив ЗМІ.
Кібератаки
Білл МакНабб взяв на себе керівництво Vanguard Group Inc. як раз після фінансової кризи і допоміг компанії збільшити вартість її активів на $3 млрд. Зараз він збирається йти зі своєї посади і каже, що його головні переживання пов’язані з кібербезпекою: «Наш бюджет на кібербезпеку зріс в 10 разів за останні сім років», — говорить МакНабб.
Китай
Кайл Басс, засновник компанії з управління активами Hayman Capital Management LP, який стежить за ситуацією в Китаї, каже, що керівництво країни приховує незадовільний стан банківської системи — з політичних причин.
Чжу Нін, заступник директора Національного інституту фінансових досліджень Університету Цінхуа, піднімає те саме питання у своїй книзі «Сhina’s Guaranteed Bubble» («Китайська гарантована бульбашка»). За його словами, величезний обсяг боргу, що обтяжує китайську фінансову систему, в поєднанні з перегрітим ринком нерухомості створює великі ризики для економіки, від якої решта світу чекає зростання.
Стабільність бірж
Якщо ви поділите години торгового дня на чверті, то немає жодного так само важливого відрізку, як останні 15 хвилин. Саме в цей момент встановлюються остаточні ціни, які впливають на торговельні портфелі і пенсійні рахунки. І якщо зупинка роботу однієї з бірж — через внутрішній збій або кібератаку — протягом дня це ніяк не вплине на ринок, а будь-яка помилка в останні 15 хвилин призведе до непередбачуваних наслідків.
Формально існує «план Б», згідно з яким одна з бірж стане бекапом для іншої в такій ситуації. Але справа в тому, що під час подібних випадків цей план не тестувався — і це залишає багато запитань без відповіді.
За словами Джоани Філдс, генерального директора консалтингової фірми Aplomb Strategies Inc, відсутність можливості встановити остаточні ціни на акції може відбитися на інших типах цінних паперів, включаючи опціони та позабіржові деривативи. «Може статися ланцюгова реакція», — каже Філдс.
Ринок нерухомості
Диверсифікація — це не завжди безпечно, каже Джаред Ділліан, який раніше керував біржовим інвестиційним фондом. «Рітейл-інвестори, які купують біржові інвестиційні чи індексні фонди, думають, що їхні активи диверсифіковані», — говорить Ділліан. Але, за його словами, не всі розуміють, що у цих торгах беруть участь дуже багато людей. Ми можемо обернутися на 10 років назад і побачити, як все може піти не так.
Така практика не призводить до фінансової кризи. Але Ділліан вважає, що це може призвести до продажу активів — через рік, п’ять чи навіть десять років. «У такій ситуації є потенціал досягти масштабів великого краху ринку», — говорить Ділліан.
Бульбашка біткойна
Дискусії на тему того, є біткойн бульбашкою чи ні, продовжують розділяти фінансовий світ. З одного боку, мільярдер Майк Новограц говорив про намір заробити «купу грошей» на бумі біткойна. Генеральний директор JPMorgan Chase Джеймс Даймон, навпаки, називає людей, які купують криптовалюту, «дурними».
Але наслідки ймовірного краху криптовалют будуть обмежені, враховуючи їх порівняно невелику популярність — щоправда, це може змінитися. Весь криптовалютний ринок відносно невеликий — $300 млрд. Втім, це в десять разів більше, ніж на початку року.
Навіть незважаючи на те, що The Bank of New York Mellon інвестував мільярди на удосконалення та модернізацію своїх технологій, деякі інвестори побоюються, що будь-яка помилка може завдати шкоди ринкам облігацій. «Турбує той факт, що ринок може постраждати лише через одну помилку. Це не ідеальна ситуація», — говорить Адам Дін, керуючий директор Square 1 Investment Management Inc.
Масштаби наступної кризи
За словами Діпака Гулаті, генерального директора інвестиційної фірми Argentiere Capital AG, наступна криза буде мати більше наслідків, ніж минулі. У той час як остання криза «була про жадібність, наступна криза буде про необхідність», — говорить він. «Тоді у нас було близько 15 інвестиційних банків, які намагалися отримати прибуток. Зараз тисячі учасників ринку полюють за грошима», — зазначає Гулаті.
Песимізм
Ден Фасс, інвестор з 59-річним стажем, каже, що він оптиміст. Але навіть він став помічати зміни в настрої партнерів — за його словами, вони стали обережними, особливо в Азії. «Зазвичай наші клієнти вирішують інвестувати в активи в США, але останнім часом вони вкладають гроші в інші місця», — говорить Фасс.
Дмитро Демченко
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас