Біткойн-революція і Великий поділ центральних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біткойн-революція і Великий поділ центральних банків

Фінтех і Картки
2158
Досі центральні банки по всьому світу мали повну монополію на найважливіший ресурс — гроші.
Вони сформували свої правила і побудували на цьому своє щастя. Але з’явилася криптовалюта, яка кинула банкам виклик, і вже ніхто з них не впевнений в тому, що впорається з цим.
Коли справа доходить до формування глобальної економіки, центральні банки – великі гравці, і їм доводиться миритися з Біткойном. При цьому вони говорять: «А чому не ми?» і намагаються створити свою власну версію Біткойна.
США: «Але як ми будемо контролювати її?»
У надмірно прискіпливих США до Біткойна одна серйозна претензія – криптовалюта пропонує набагато більше анонімності при транзакціях. Таким чином, центральні банки трохи стурбовані проблемою конфіденційності. Центральний банк США очевидно не в захваті від ідеї створення власної криптовалюти, оскільки у них і так вистачає проблем з ухиленням від сплати податків.
Джером Пауелл, член правління Федерального резерву, сказав:«Існують серйозні проблеми зі створенням криптовалюти від центрального банку, і головна з них – конфіденційність. Можливо, альтернативи приватного сектора – це рішення».
Європа: «Земля тюльпанів»
В цілому Європа, переживши тюльпаноманію в Нідерландах (перший в історії біржовий крах, перша бульбашка, що лопнула – прим.), дотримується думки, що біткойн-манія — це всього лише одна велика бульбашка у формі тюльпана, і результат може бути таким самим.
Віце-президент Європейського центрального банку Вітор Констанціо сказав:
«Біткойн — це свого роду тюльпан. Це інструмент спекуляції … але, звичайно, не валюта, тому ми не розглядаємо його як загрозу політиці центрального банку».
Таким чином, підхід Європейського центрального банку полягає в тому, що Біткойн не є загрозою для їхньої монополії на євро.
Китай: «Ми можемо це зробити»
Китай — одна з небагатьох великих країн, які займають жорстку позицію, коли мова заходить про криптовалюти. Вони не були надто захоплені великим Біткойном, і найімовірніше, вирішили спробувати створити щось подібне у своїй системі. Центральний банк Китаю підводить до того, щоб спробувати запустити власну криптовалюту і не випускати гроші за свої межі.
«Розвиток цифрової економіки більше, ніж будь-коли потребує створення електронної валюти, випущеної центральним банком. Вкрай важливо прискорити дослідження і випуск валюти», — сказав Яо Цянь, який очолює дослідження в Народному банку Китаю (PBOC).
Японія: «Давайте подивимося, як будуть розвиватися події»
Японія завжди була привітна до Біткойна, але не розкривала йому своїх обіймів. Вони вичікували, дозволяючи екосистемі вирости і розвинутися в щось, що вони змогли б контролювати. Тепер, коли Біткойн та інші криптовалюти стають на ноги, з’явилося більш глибоке розуміння цього феномена. Японія навіть зайшла так далеко, щоб запропонувати J-coin, але у вир з головою поки що не поринула.
«Він буде прив’язаний до японської єни, і ми сподіваємося, що платежі і перекази будуть здійснюватися через додаток для мобільних телефонів», — сказав представник Mizuho Financial Group, одного з інститутів, які очолюють цей крок.
Індія: «Ні, дякую»
Найбільший страх Індії полягає в тому, що криптовалюта дає безліч можливостей для відмивання грошей і фінансування тероризму. Це призвело до того, що центральний банк Індії відмовився від будь-яких угод з Біткойном і серйозно не замислювався про створення своєї власної криптовалюти.
За словами виконавчого директора Центрального банку Сударшана Сена:
«Що стосується нефіатних криптовалют, я думаю, вони нам незручні. Біткойн, наприклад, – це приватна криптовалюта. Зараз у нас є група людей, які розглядають створення фіатної криптовалюти. Щось, що може стати альтернативою індійській рупії».
Велика британія: Viva la Revolution
Зауважте, що Велика Британія ніколи не потрапляє в заголовки новин про криптовалюти. При цьому у неї дуже позитивний підхід до цифрового боку речей. Центральний банк Великої Британії назвав криптовалюту фінансовою революцією. Керуючий Банку Англії Марк Карні назвав криптовалюти частиною можливої «революції» у світі фінансів.
За матеріалами:
Altcoin.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас