Андрій Косенков: на що потрібно звертати увагу при купівлі поліса автострахування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Косенков: на що потрібно звертати увагу при купівлі поліса автострахування

Особисті фінанси
929
В інтернеті зараз дуже легко знайти безліч пропозицій з дуже дешевою вартістю полісів страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (поліс ОСЦПВ).
Відразу варто звернути увагу, що вартість поліса ОСЦПВ в нашій країні визначається державою і на них не може бути ні акцій, ні «чорних п’ятниць», ні будь-яких інших супер-пропозицій.
На сьогодні в інтернеті можна знайти безліч пропозицій щодо того, що продаються бланки ОСЦПВ будь-яких Страхових компаній. Тому треба бути особливо уважним при купівлі поліса ОСЦПВ.
Нижче рекомендації, які допоможуть автовласникам бути впевненим в тому, що вони купили діючий поліс, а не просто папір формату А4:
1. Необхідно переконатися, що СК, в якій ви плануєте купувати поліс, є чинною і входить у члени МТСБУ (Моторно-Транспорнтное Страхове Бюро – якщо дуже спрощувати, то це аналог Фонду Гарантування в банківській сфері).
Ось посилання на сайт МТСБУ, де вказані всі члени Бюро.
2. Поліс ЦВ краще купувати в офісі СК або на сайті СК, а не на вулиці або у людини в машині уздовж автодоріг.
3. Ви обов’язково повинні отримати чек/квитанцію про оплату за фактом оплати.
4. На наступний день на сайті МТСБУ можна перевірити наявність поліса на Ваш автомобіль за держ. номером або за номером і серією поліса ОСЦПВ.
Зробити це можна за посиланням.
5. Звертайте увагу, щоб сума Вашої оплати відповідала сумі, зазначеній у страховому полісі.
Які наслідки того, що у Вас виявиться поліс, оформлений неправильно, з порушеннями або фіктивно? У разі ДТП Ваш поліс не спрацює, а це означає:
  • Якщо поліс оформлений з несуттєвими порушеннями – страхова компанія виплачує потерпілому відшкодування і потім, в порядку регресу, з Вас стягує суму виплаченого відшкодування.
  • Якщо поліс фіктивний (відсутній в базі МТСБУ) або виписаний з істотними порушеннями. Наприклад, платіж за полісом вказаний один, а сплатили Ви іншу (меншу) суму – СК не прийме до розгляду дану подію і не визнає її страховою.
Отже, Вам необхідно буде самостійно компенсувати збитки потерпілому або в добровільному порядку, або на підставі судового рішення. В останньому випадку Ви ще змушені будете відшкодувати судові витрати.
Як висновок з усього вищевикладеного – до вибору страховика зі страхування ОСЦПВ варто підходити дуже відповідально і зважено.
Автомобіль може стати причиною великого збитку. Щоб цього не допустити, набагато розумніше убезпечити себе роботою з гідними СК (орієнтир ТОР-20 СК за рейтингами, хоча і там є деякі винятки).
Андрій Косенков, директор відділів автотранспортного страхування і відшкодування збитків BritMark
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас