Шпаргалка для бізнесмена: як зареєструвати фізичну особу-підприємця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шпаргалка для бізнесмена: як зареєструвати фізичну особу-підприємця

Особисті фінанси
3046
Стати фізособою-підприємцем може громадянин, якому виповнилося 18 років. Головний плюс у веденні підприємницької діяльності як фізособа — спрощена система оподаткування. Це означає, що платити доведеться лише єдиний податок і єдиний соцвнесок, інформує “Сегодня”.
Процедура становлення ФОП сьогодні максимально спрощена. Якщо раніше потрібно було неодмінно наносити візит в податкову службу і Міністерство юстиції, то сьогодні кожен бажаючий може зробити це і вдома, скориставшись сервісом онлайн. В іншому все так само: знадобиться вести книгу обліку доходів, оформляти акти виконаних робіт і т. д. Експерти попереджають: чеки про сплату потрібно зберігати, щоб іноді робити звірку.
Ті, хто вибрав для себе реєстрацію через інтернет, можуть зробити це через сайт Мін’юсту: на порталі всі описано дуже зрозуміло.
Спочатку потрібно увійти в “кабінет електронних сервісів”, пройти до “реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, і вибрати в меню пункт “заява на державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи-підприємця”. Після цього відкриється вікно входу. Тим, хто ще не зареєстрований, потрібно буде пройти, слідуючи вказівкам. Після реєстрації користувач зможе зайти в особистий кабінет, де йому потрібно буде створити заяву, заповнивши все необхідне, підписати цю заяву електронним цифровим підписом та відправити на розгляд.
“Зрозуміло, що ЕЦП потрібно оформити перед тим, як сісти за комп’ютер — інакше ніяк зареєструватися онлайн не вийде”, — наголошує підприємець Ольга Середа, яка нещодавно проходила онлайн-реєстрацію і як раз не врахувала те, що ЕЦП вже повинна бути “на руках”.
Далі особа може перевірити стан розгляду заяви, отримати в електронному або в паперовому вигляді документ-підтвердження і, звичайно, побачити себе в реєстрі. В Мінюсті стверджують, що такий спосіб реєстрації займає всього один день, а процедура при першій реєстрації безкоштовна (при повторних реєстраціях ціну треба уточняти на сайті або гарячый лінії).
Шпаргалка для бізнесмена: як зареєструвати фізичну особу-підприємця
Чи оформляєтеся ви своїм “пішим ходом”, чи через онлайн-сервіс, вам необхідно буде насамперед отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП). Він потрібний, щоб документ, створений на комп’ютері, набув юридичної сили. Ключ ЕЦП можна зробити безкоштовно в Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК) при фіскальній службі, або через будь-яку іншу організацію, уповноважену видавати ключі електронного цифрового підпису фізичним особам та юридичним особам. За це доведеться заплатити від 95 грн (в різних центрах ціни відрізняються).
Для ФОП рахунок у банку обов’язковий — для проведення безготівкових розрахунків. За словами експерта, клієнт з паспортом та ІПН приходить в банк і відкриває поточний рахунок (у різних валютах), карткові рахунки, підключається до клієнт-банкінгу і т. д., знайомиться з умовами публічної угоди та тарифами (є на сайті банку). Працівник ідентифікує клієнта, перевіряє його дані як ФОП на сайті Мін’юсту, відкриває рахунки, підписує з клієнтом заяву та картку із зразком підпису.
У “спрощенців” є і свої заборони на діяльність. У Податковому кодексі це:
  • організовувати і проводити лотереї та азартні ігри;
  • вести аудиторську діяльність або бути посередником у фінансовому секторі, вести валютообмінну діяльність;
  • виробляти, реалізовувати і експортувати підакцизні товари;
  • видобувати дорогоцінні метали і корисні копалини;
  • керувати підприємствами;
  • торгувати антикваріатом або предметами мистецтва, надавати поштові послуги;
  • проводити гастролі;
  • здавати в оренду земділянки більше ніж 0,2 гектара та/або житлові приміщення більше 100 кв. м і офісні/виробничі, що в сумі перевищують 300 кв. м
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас