Мінфін ініціює запровадження принципу винної відповідальності платників податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін ініціює запровадження принципу винної відповідальності платників податків

Казна та Політика
2715
Міністерство фінансів спільно з експертами інтерактивної податкової платформи TaxLink розробили законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства”.
Метою законопроекту є реформування та осучаснення відповідальності за податкові правопорушення.
Спочатку документом пропонуються більш ефективні механізми врегулювання таких спорів для платників податків у випадках, коли порушення податкового законодавства сталося не з їхньої вини.
Серед іншого, законопроектом поряд з формальними складами правопорушень пропонується запровадження принципу винної відповідальності платників податків, притаманного всім галузям української системи права, на противагу до існуючої відповідальності платника без вини.
Зокрема, платник податків буде вважатися винним у скоєнні податкового правопорушення, якщо буде встановлено, що він мав можливість для дотримання правил і норм, за порушення яких Податковим кодексом передбачена відповідальність, проте не вжив достатніх заходів щодо їх дотримання.
У зв’язку з цим при розгляді матеріалів перевірки контролюючим органом можуть додатково досліджуватися також документи платника податків, що свідчать про його належну обачність.
Крім того, передбачено застосування системи пом’якшуючих обставин і обставин, що звільняють від відповідальності, що дозволить не залучати платників податків до відповідальності за порушення, наприклад, завдані збоями електронних систем прийняття звітності.
Законопроектом разом з детальним механізмом відшкодування державою шкоди за неправомірні рішення контролюючих органів також запропонована спрощена процедура такого відшкодування.
Так, якщо особа, чиї права порушені, має певні труднощі в доведенні розміру фактично завданих збитків, вона може отримати фіксований розмір відшкодування.
Серед іншого, законопроектом також істотно розширені вимоги до змісту податкового повідомлення-рішення.
Обов’язковою складовою такого рішення має бути докладний виклад фактичних обставин справи, підтверджених належним чином, і належне обґрунтування контролюючим органом своїх мотивів застосування санкцій до платника податку.
Міністерство фінансів ініціює оптимізацію рішень комісією Державної фіскальної служби про призупинення реєстрації податкових накладних.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас