Найпоширеніші карткові шахрайства: як вберегтися (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найпоширеніші карткові шахрайства: як вберегтися (відео)

Особисті фінанси
1278
Одним з найпоширеніших видів шахрайства з банківськими картками залишається скіммінг – копіювання даних з магнітної смуги і запис пін-коду, а також виманювання реквізитів і паролів через соцопитування, смс і дзвінки.
Про це в ефірі передачі “Фінансовий тиждень” розповів директор української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
Ще одним видом шахрайства, за його словами, є прохання про поповнення мобільного рахунку у разі, якщо під час купівлі товарів через дошки оголошень не вдається переказати гроші на рахунок. Це свідчить про те, що людина має справу з шахраями, і переказувати гроші нікуди не варто.
Також часто під час продажу товарів у інтернеті зловмисники надсилають смс-повідомлення про поповнення картки, які нібито приходять від банку, але при цьому баланс рахунку залишається незмінним. Для цього необхідно мати контакти банку і короткий номер, від якого приходять смс-сповіщення.
Всього, за словами Капова, за попередній рік з банківських карток українців було викрадено 380 млн грн, все це за рахунок соцінженрерії – через фішингові сайти, дзвінки, смс.
Для того, щоб уберегтися від шахраїв, експерт рекомендує завжди користуватися смс-інформуванням, встановлювати ліміти на інтернет-покупки, з певною періодичністю змінювати пін-коди і в жодному разі не розголошувати конфіденційні дані своєї банківської картки.
Також у разі, якщо клієнт розуміє, що з карткою щось сталося, її необхідно відразу заблокувати і через спеціальну форму звернутися в кіберполіцію.
За матеріалами:
Фінансовий тиждень
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас