Чому в Україні стали популярними держоблігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Україні стали популярними держоблігації

Фондовий ринок
3755
З початку 2017 року фізособи купили облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму близько 900 млн грн. Про це свідчать дані Національного банку України. Найбільшу кількість держоблігацій в цьому році купували два рази: 8 травня майже на 310 млн грн і 26 жовтня — майже на 65 млн грн. За словами аналітиків групи ICU, такий ажіотаж був викликаний тим, що напередодні проводилися розміщення валютних ОВДП на первинному ринку, і саме в ці дні облігації зараховувалися на рахунки їх покупців. В цілому ж щодня держава отримує від продажу облігацій фізособам до 50 млн грн.
Великі і стабільні
Інтерес до придбання державних облігацій на ринку досить високий. Пояснення просте: придбання ОВДП вигідніше, ніж депозитні вклади. Відсотки за держоблігаціями вищі, а гарантії від держави стовідсоткові. Керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій розповів Фокусу, що починаючи з 2014 року Міністерство фінансів, яке і випускає облігації, справно сплачує за них гроші. Таку обов’язковість дотримання держгарантій аналітик пояснює тим, що більшість покупців цінних паперів — українські банки, які тільки-но почали виходити з кризи. Про те, що держава справно погашає ОВДП, говорить і фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. За його словами, жодних передумов для дефолту за внутрішнім боргом немає.
Мінфін не обмежується продажем цінних паперів виключно банкам. Приміром, у 2014 році відомство випустило “військові” облігації номіналів в 1 тис. грн за штуку, щоб населення могло допомогти армії. “Деякі підприємства дійсно інвестували в “військові облігації”, виключно щоб надати армії ресурс. Мінфін розміщував лише один випуск таких ОВДП у 2014-2015 роках, загальний обсяг випуску склав трохи більше 100 млн грн і був погашений ще в минулому році”, — говорить старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.
По своїй суті ці папери нічим не відрізнялися від звичайних випусків ОВДП. Єдиною відмінністю була ставка купона на рівні 7%, що було значно нижче ринку. Але на вторинному ринку вони потім торгувалися як стандартні облігації зі звичайним рівнем прибутковості.
Вигідніше, ніж у банку
Ще однією причиною інтересу до купівлі цінних паперів експерти називають те, що ОВДП вигідніше, ніж розміщення депозитів, особливо великих. Відповідно, це непогана можливість диверсифікувати вкладення. “ОВДП вибирають ті вкладники, у яких є великі суми грошей, але є побоювання вкладати в депозити більш ніж 200 тис. грн, які держава гарантує відшкодувати в разі банкрутства банку”, — пояснює Паращій.
Експерт каже, що теоретично купити облігації можна і на невелику суму, але, як правило, їх купують пакетами від 100 тис. грн. Це пов’язано з тим, що у випадку перепродажу цінних паперів знайти покупця на великі лоти простіше. Крім того, саме можливості швидкого продажу й купівлі, а також отримання додаткового доходу за достроковий продаж додають популярності ОВДП.
Що стосується ставок за держоблігаціями, то зараз вони вищі, ніж у платоспроможних банків. Звичайно, у менш стабільних банків проценти за вкладами цікавіші для внутрішніх інвесторів, чого не скажеш про гарантії своєчасних і повноцінних виплат. “У середньому ставки за депозитами не перевищують 14%, при цьому дохід від депозитів ще й оподатковується. ОВДП зараз торгуються під 15-16%”, зазначає Олександр Паращій. Експерт впевнений, що хоч прибутковість облігацій через півроку знижується, все ж це відбувається не так швидко, як за депозитами.
Як купують
Придбати ОВДП можна як через банки, так і через інвестиційні компанії, розповідає Сергій Фурса. Принципової різниці між цими установами немає. “Найчастіше клієнт вибирає брокера, у якого більш комфортні тарифи і умови роботи”, — пояснює керівник департаменту брокерського обслуговування клієнтів групи ICU Євгенія Грищенко. Експерт каже, що ОВДП можна купити, відкривши рахунок у цінних паперах, на якому куплені папери будуть зберігатися в майбутньому. Брокерський договір на купівлю ОВДП підписується один раз. Тарифікація операції розраховується по-різному.
У деяких випадках відкриття рахунку в цінних паперах безкоштовне, а окремо сплачується комісія за операцію в залежності від суми інвестування. Буває так, що сума за операцію фіксована і становить 200-500 грн. “Ця інфраструктура дозволяє укладати угоди через кліринг, а саме за принципом “оплата проти поставки”, що, в свою чергу, робить угоду максимально безпечною”, — вважає Грищенко.
Банкіри також підтверджують непоганий попит на держоблігації. Хоча, як розповіли Фокусу у “Райффайзен Банку Аваль”, до ажіотажу ще далеко. Інтерес до придбання ОВДП, крім перерахованих вище факторів, пояснюється ще і привабливою системою оподаткування. “Починаючи з 2017 року, змінився підхід до оподаткування фізосіб при інвестуванні в ОВДП. Раніше не підлягали оподаткуванню тільки процентні доходи від ОВДП. Тепер не підлягають і інвестиційні. Таким чином, інвестор-фізична особа при інвестуванні в держбонди заплатить тільки військовий збір в розмірі 1,5%.
Для порівняння: доход від банківських депозитів фізосіб оподатковується за ставкою 18% + 1,5%”, — пояснює начальник відділу цінних паперів “Райффайзен Банку Аваль” Олег Клімас.
За його словами, фізособи в основному віддають перевагу ОВДП, деномінованим в доларах США. Середній горизонт інвестування — 1,5–2,5 року. Оскільки розрахунки на вторинному ринку за доларовими ОВДП відповідно до законодавства відбуваються в гривні, а виплата відсотків і номіналу — в доларах, фізособа цілком легально може купити долари з поставкою у майбутньому на суму, що значно перевищує поточне обмеження в 150 тис. грн, при цьому отримуючи певну прибутковість. На даний момент прибутковість за валютними паперами становить 3,50–5,25% річних (для “коротших” — нижча, для “довших” — вища).
Ближче до народу
Перспективи розвитку ринку ОВДП в Україні є, вважають експерти — співрозмовники Фокуса. Очікується, що зі зростанням фінансової грамотності населення цей інструмент вкладення грошей буде набувати все більшої популярності, якщо не відбудеться якихось кардинальних змін в економічній політиці країни, банківському секторі і т. д.
“Інвестування населення в ОВДП буде зростати внаслідок надійності та прибутковості даного інструменту. Також цей інструмент є більш мобільним, ніж альтернативні види інвестування. Наприклад, він може служити інструментом застави, при активній торгівлі ОВДП можна отримати додатковий інвестиційний дохід”, — говорить Євгенія Грищенко.
На думку Олександра Паращія, як альтернативу облігаціям заможні українці зможуть вибрати лише вкладення в реальні інвестиційні проекти, якщо вони будуть з’являтися в Україні.
Ольга Прядко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас