Вадим Іосуб: особливості оподаткування операцій з цінними паперами фізосіб в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: особливості оподаткування операцій з цінними паперами фізосіб в Україні

Фондовий ринок
813
Варто зазначити, що аж до 2012 року законодавча база, що стосується оподаткування фізичних осіб була, досить неоднозначна, однак після ухвалення поправок до ПКУ вона набула більш зрозумілої форми.
Отже, дохід, отриманий інвестором (мова в даному випадку їде про фізичну особу) при продажу цінних паперів будь-якого інвестиційного фонду самому фонду або процес гасіння паїв оподатковується за ставкою 5%.
Дохід, отриманий у вигляді дивідендів шуканого фонду, та дохід, отриманий від продажу цінних паперів фонду третій особі, оподатковується за ставкою 15%.
Якщо розглядати питання з точки зору законодавства, оподаткування фізичних осіб при операціях з цінними паперами інвестиційних фондів регулюється Законом України “Про податок з доходів фізичних осіб”.
У Законі зазначається, що при виплаті інвестиційного доходу за цінними паперами інституту спільного інвестування компанією з управління активами фізична особа платить податок у розмірі 5% від інвестиційного доходу.
Облік фінансових результатів операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку окремо від інших доходів і витрат.
Під інвестиційним активом розуміються цінні папери, корпоративні права, банківські метали. При цьому інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом від продажу інвестиційного активу та витратами на його придбання.
Якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виникає від’ємне значення, то воно вважається інвестиційним збитком. До складу оподатковуваного доходу включається додатне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами. Якщо загальний фінансовий результат має від’ємне значення, то його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років.
Далі більш детально спробуємо розписати можливі варіанти оподаткування інвесторів.
Перше, що хотілося б відзначити, це те, що доходи від операцій з активами фонду або доходи, нараховані на активи фонду, не включаються до складу оподатковуваного доходу.
Іншими словами, володіючи цінними паперами Фонду, Ви не платите податки до моменту реалізації цих цінних паперів. У разі ж безпосереднього володіння цінними паперами або нерухомістю доходи від операцій з цими активами або доходи, нараховані на ці активи (відсотки, дивіденди, орендна плата), потрапляють в оподатковуваний дохід.
Другий момент, якій потрібно враховувати, якщо Ви маєте намір інвестувати. Для фізичних осіб володіння цінними паперами якого-небудь інвестиційного фонду в порівнянні з безпосереднім володінням цінними паперами або нерухомістю, за якими виплачуються відсотки, дивіденди або орендна плата, дає можливість не сплачувати податки в момент виплати відсотків, дивідендів або орендної плати, а реінвестувати їх.
Потрібно звернути увагу на те, що особа, яка сплачує проценти, дивіденди, або орендну плату на користь фізичної особи, є податковим агентом та зобов’язана утримати із суми зазначених виплат податок 15%, при тому, зрозуміло, за умови, що ця особа буде вважатися резидентом України.
У випадку ж використання фонду даний податок не сплачується і є тією сумою, яка може бути реінвестована і принести додатковий дохід інвестору.
Для нерезидентів володіння цінними паперами інвестиційних фондів також дає певні переваги порівняно з безпосереднім володінням цінними паперами або нерухомістю.
Так, особа, яка виплачує згадані виплати на користь юридичної особи-нерезидента, зобов’язана утримати із суми процентів, дивідендів, або орендної плати податок на репатріацію 15%.
При використанні інвестиційних фондів податок на репатріацію i податок з доходів фізичних осіб не утримується особою, що виплачує згадані виплати, що дає можливість реінвестувати несплачений податок і таким чином збільшити дохідність інвестора-нерезидента.
З вищесказаного випливає, що найбільш раціональним способом інвестування з точки зору зниження податкового тиску є інвестування за допомогою інвестиційних фондів, використання яких може помітно знизити витрати і як наслідок збільшити потенційний прибуток, зрозуміло, за умови, що фонд в цілому здатний цей прибуток принести.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас