Українська економіка в міжнародних рейтингах: корупція, прогрес і перспективи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська економіка в міжнародних рейтингах: корупція, прогрес і перспективи

Казна та Політика
616
У рейтингу Doing Business Україна опинилася на 76-ій позиції, але країна досі залишається однією з висококорумпованих.
Україна поліпшила свої позиції в декількох економічних рейтингах, але цього, як і раніше, виявляється недостатньо. Сайт “Сегодня” розбирався, наскільки місця в рейтингах впливають на економічну привабливість країни і як на прогрес впливає високий рівень корупції.
Нещодавно Світовий банк опублікував новий рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business 2018, який характеризує стан економіки країни. Цього року Україна поліпшила свої позиції на 4 пункти і перестрибнула на 76-те місце з 80-го.
Уряд зазначає, що в країні хоч і повільно, але все ж спостерігається поліпшення бізнес-клімату та економіки в цілому.
“Ми йдемо вперед. Можливо, не так швидко, як хотілося б, але ми чітко знаємо, в якому напрямку нам потрібно рухатися. Цього року місія Світового банку приїжджала до України на наше запрошення, щоб їх висновки були максимально об’єктивними. Я думаю, ми продовжимо таку практику в подальшому. І звичайно, потрібно працювати на поліпшення бізнес-клімату”, – говорить перший віце-прем’єр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.
До речі, за останні шість років Україна дійсно сильно зросла в рейтингу Doing Business. Якщо 2012 року країна була на 152-му місці, 2015-го – вже на 96-му, а 2017-го опинилася на 80-му.
Водночас рейтинг Doing Business не є об’єктивним критерієм оцінки економічної ситуації в країні. Він складається з торішніх показників і не може повною мірою відобразити поточний стан речей. Незважаючи на те, що Україна здійснює певний прогрес в рейтингу, це, як і раніше, ніяк не впливає на приплив іноземних інвестицій. Щоб країна виявилася привабливою для потенційних інвесторів, вона повинна як мінімум опинитися в ТОП-30 в цьому рейтингу, про це в коментарі сайту “Сегодня” заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.
“Підвищення України в рейтингу Doing Business на 4 позиції ніяк не впливає на інвестиційну привабливість країни. Для того щоб держава була інвестиційно привабливою, воно має бути в цьому рейтингу в першій тридцятці”, – зазначає Новак, і додає, що низькі кредитні рейтинги України не роблять її привабливою для приватних і корпоративних інвесторів.
За словами Новака, за 10 місяців 2017 року до України надійшло лише 1,6 млрд іноземних інвестицій, причому більша половина – це українські гроші, виведені через офшори, переважно, через Кіпр.
“Реально прямих іноземних інвестицій цього року до нас надійшло 600-700 млн доларів, що для такої держави як Україна можна вважати взагалі відсутністю інвестицій”, – зауважив економіст.
Нагадаємо, що цього року Кабмін очікував збільшення припливу інвестицій до 4,5 млрд доларів. Так, ще торік Національний банк оцінив приплив іноземних інвестицій в економіку України 2016 року в 3,4 млрд дол.
Незважаючи на те, що рейтинг Doing Business не відображає поточну ситуацію, він показує потенційні можливості для зростання економіки, пояснює в коментарі сайту “Сегодня” Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера.
“Це не показник, який є комплексним з приводу сучасного стану економіки. Але цей показник важливий з тієї точки зору, що він говорить про потенційні можливості для зростання економіки. Країни, які показують високі темпи економічного зростання, знаходяться в першій 50-ці подібного рейтингу”, – говорить Устенко і додає, що країни, у яких низькі бар’єри для ведення бізнесу, можуть зростати повільнішими темпами, незважаючи на те, що знаходяться на початку цього списку.
За фактом, Україна показує точковий прогрес в таких рейтингах, як Doing Business, тому що позитивні зміни спостерігаються тільки за декількома позиціями. Так, наприклад, поліпшення є в сфері оподаткування, також зменшився єдиний соціальний внесок, надійнішим став захист інвесторів. Але поки що не вдалося поліпшити показники з питань неплатоспроможності, реєстрації власності та доступ до кредитних ресурсів.
“Наприклад, єдиний соціальний внесок зменшився. Начебто це означає поліпшення фіскальної дисципліни, зниження податкового тиску і поліпшення відповідної позиції щодо Doing Business. Але свідоцтво того, що цей акт зниження єдиного соціального внеску мав настільки вирішальне значення для економіки країни, буде явним перебільшенням”, – зазначає в коментарі сайту “Сегодня” Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова.
У рейтингу Doing Business існує величезна конкуренція з іншими країнами, які також здійснюють певний прогрес, тому показники України – це все ж свідчення того, що держава не стоїть на місці, а продовжує розвиватися.
В інших рейтингах України поки продовжує відставати від розвиненіших країн. Так, у рейтингу економічної свободи наша країна опинилася на 166-ій позиції з 180, в індексі глобальної конкурентоспроможності на 81-му місці з 137, а в рейтингу сприйняття корупції Україна на 131-му місці з 176 країн. Такі позиції, за словами експертів, не сприяють залученню іноземного капіталу та стабілізації економічної ситуації.
Прогрес України в Doing Business суттєво послаблює те, що показники за іншими рейтингами знаходяться набагато нижче середнього. Експерти відзначають, що сильно впливає позиція України в рейтингу Transparency International за рівнем корупції, де наша країна розташувалася на 131-му місці з 176.
“Якщо країна залишає високі адміністративні бар’єри для ведення бізнесу, вона, швидше за все, ще через це підгодовує корупційні канали, які у неї є. Якщо дивитися на Україну, це взагалі класичний приклад: 76-те місце в цьому списку, але при цьому, рейтингу Transparency International ми залишаємося висококорумпованою країною. 76-те місце тут і 131-ше місце в рейтингу за рівнем корупції”, – пояснює ситуацію Олег Устенко.
Експерт каже, що не можна просто технічно підніматися в рейтингу Doing Business і при цьому забувати, що ти перебуваєш наприкінці списку за рівнем корупції, як Україна. Навіть в тому випадку, якщо країні вдасться зробити різкий стрибок і піднятися в рейтингу на кілька десятків позицій вгору, це не дасть миттєвого припливу іноземних інвестицій. Економісти пояснюють, що в такому випадку відбудеться часовий лаг в два-три роки. Тобто інвесторам буде недостатньо побачити країну в умовному ТОП-30, їм потрібно буде ретельно зважити своє рішення про те, інвестуватимуть вони в цю країну чи ні.
“Це буде основою для майбутнього економічного зростання, тому що інвестиції закладають основу майбутнього економічного зростання. Тому якщо думати, що прогрес в країні пройшов і моментально зайдуть інвестиції, то немає, буде якийсь певний часовий лаг, який може становити два-три роки”, – зауважив Устенко.
“Добре, що є зміни в позитивну сторону, але ні в якому разі не можна їх абсолютизувати, або на їх основі зробити якісь висновки. Україна все одно залишається країною з низькими оцінками і далеко відстає навіть від країн Центрально-Східної Європи, з якими цілком могла б змагатися”, – зазначив Василь Юрчишин.
Варто відзначити, що в оновленому рейтингу PricewaterhouseCoopers, який показує рівень податкового навантаження, Україна зайняла 43-тє місце, зробивши різкий стрибок з 84-ої позиції. На таке поліпшення вплинуло зменшення єдиного соціального внеску, через яке істотно ослабло податкове навантаження на бізнес.
Україна може увійти до ТОП-50 після економічних реформ
Наступного року Україна увійде до ТОП-50 рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, якщо Рада прийме 15 законопроектів, які спрощують підприємництво в країні. Про це заявив віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на брифінгу. Він також додав, що ці законопроекти забезпечать України підйом на 30 позицій.
“Важливо розуміти, що уряд і депутати зараз спільно повинні попрацювати над тим, щоб позиції України в Doing Business стали краще”, – зазначив Кубів.
Справді, Україна може значно поліпшити свої позиції, але тільки в тому випадку, якщо проводитиме швидкі і ефективні економічні реформи. Правда, експерти зазначають, що на наступний рік, згідно з планом бюджету-2018 (до якого перед голосуванням у другому читанні ще можуть внести поправки. – Ред.), у нас заплановано економічне зростання на 2-2,5%, тоді як наші сусіди, такі як Польща, Чехія тощо планують зрости на 3-4%. При таких прогнозах незрозуміло, яким чином планується поліпшити свої позиції в рейтингу.
Василь Юрчишин, в свою чергу, зазначає, що наступний рік стане передвиборним марафоном, тому з’являться нові ризики: “для наступного року є ризики популізму, ризики політизації тих чи інших економічних рішень, ризики перерозподілу власності на користь “своїх” партнерів, в тому числі для забезпечення фінансових потоків під вибори”.
Юрчишин зазначає, що прогрес можна очікувати тільки в тому випадку, якщо буде сформований ефективний національний власник і виробник. Тоді можна говорити про багато позитивних змінах, в тому числі і приплив іноземних інвестицій в країну.
Через високу конкуренцію в світі підйому на кілька позицій явно недостатньо. За словами експертів, важливо проводити комплексні реформи, а не точкові, тільки в такому випадку країні вдасться поліпшити свої показники. “Увійти до ТОП-50 – можливо, і це не так уже й амбітно. Але для того, щоб підніматися швидко, потрібні серйозні реформи”, – пояснює Устенко.
Україна в інших міжнародних рейтингах
У рейтингу конкурентоспроможності GCI Global Competitiveness Index Україна також піднялася на 4 позиції і опинилася на 81-му місці, поруч з Бразилією і Бутаном. А на першому місці стабільно тримається Швейцарія.
Згідно з дослідженнями World Wide Web Foundation, Україна піднялася на 18 позицій і опинилася на 44-му місці за рівнем відкритості даних Open Data Barometer.
У рейтингу вільних країн Freedom House Україна зайняла 18-те місце з 29. Серед країн пострадянського простору це середній показник, так, найвільнішою виявилася Естонія, а найменш – Узбекистан і Туркменістан.
Україна зайняла 30-те місце в рейтингу кращих армій світу, якраз між Швецією і М’янмою. Перше місце зайняли США, а друге Росія.
У щорічному рейтингу інноваційних країн світу Global Innovation Index 2017, Україна посіла 50-те місце з 127.
Україна також тримається в десятці найбідніших країн світу в рейтингу Bloomberg’s Misery Index і займає 7-му позицію між Іспанією і Сербією.
У рейтингу найдешевших для життя країн за версією американського грошового порталу GoBankingRates, Україна опинилася на 24-му місці. Найдешевшими стала Індія і Південна Африка.
Анастасія Іщенко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас