Як крадуть «крипту» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як крадуть «крипту»

Фінтех і Картки
2575
Поточний рік став найбільш динамічним і ажіотажним на ринку криптовалют. При цьому криптовалютами стали активно цікавитися не тільки інвестори, але й шахраї.
З’ясувалося, що власники криптогаманців – досить зручні для грабіжників жертви.
Масштаби крадіжок зростають
Ажіотаж інвесторів, пов’язаний зі зростанням вартості криптовалют, все частіше привертає увагу шахраїв. В результаті кількість злочинів, пов’язаних з крадіжками кібервалют, помітно зросла, з боку грабіжників почастішала кількість спроб і способів отримати доступ до криптогаманців інвесторів.
Наприклад, зросла кількість фішингових атак, пов’язаних з отриманням конфіденційних даних користувача – логіна і пароля, що дають доступ до електронного гаманця. Кількість атак збільшується зі зростанням ринку ICO і продажу токенів.
Інвестори часто навіть не підозрюють, що замість купівлі токенів, вони віддають свої гроші в руки шахраїв.
Причина, чому інвестори все частіше потрапляють у пастку шахраїв, полягає в особливостях проведення ICO, де фактор часу має важливе значення для інвестора.
Обмежені можливості купівлі токенів змушують інвесторів здійснити покупку якомога раніше. Прагнення стати одним з перших покупців робить їх легкою жертвою для шахраїв.
Поширеною тактикою грабіжників також є крадіжка грошей. В 2016 році, скориставшись вразливістю захисної системи проекту DAO, шахраї викрали у 11 тис. осіб 75 млн доларів.
2017 року атаки зазнав Ethereum-гаманець Parity. У результаті дій зловмисників у користувачів гаманця було вкрадено 153 тис. Ethereum, або 65 млн доларів за нинішнім курсом.
Активний розвиток ринку криптовалют і фінтех-індустрії створює сприятливе середовище для дій інтернет-шахраїв. Власники цифрових валют виявилися набагато зручнішими «жертвами», ніж уряди і корпорації. Притягнути до відповідальності за злочини з криптовалютами значно складніше, ніж за крадіжку з банківського рахунку. Та й необхідності відмити вкрадене на ринку криптовалют не існує, тут все анонімно.
Як крадуть «крипту»
Крім того, багато втрат бірж та їхніх клієнтів в результаті хакерських атак залишаються в таємниці, оскільки біржі не бажають втрачати свою репутацію і, оголосивши втрати, відлякати від себе інвесторів.
Поширені способи і не тільки
На сьогоднішній день вже напрацьовано досить багато способів, зокрема розрахованих на неуважність та необізнаність користувачів у сфері цифрових фінансових сервісів.
Програми-вимагачі
Один з найпопулярніших і найприбутковіших способів шахрайства – використання шкідливої хакерської програми з вимогою викупу. Поява криптовалют з їх децентралізованою платіжною системою ще більше підвищила популярність цих програм серед хакерів.
Фішинг
За оцінками фахівців Chainalysis, в цьому році інвестори, які беруть участь в ICO, втратили близько 230 млн доларів. Для порівняння, втрати США від звичайного шахрайства склали 390 млн дол.
Жертвами подібних схем стали понад 30 тис. осіб, кожна з яких в середньому втратила близько 7,7 тис. доларів. Для крадіжки криптовалют використовувалися фішингові сайти і акаунти в соцмережах. Майже кожен десятий інвестор в криптовалюти потрапляє на фейковую сторінку ICO.
Шкідливі програми
Паралельно з фішинговими сайтами шахраї часто використовують шкідливі програми, які, потрапляючи на пристрої користувачів, списують всі кошти з електронних гаманців. Потрапити до вас така програма може через інтернет-сайти або електронну пошту.
Фальшиві гаманці
Це сайти або мобільні додатки, які виглядають як справжній гаманець. Такі гаманці як правило використовують логотипи та назви відомих гаманців, щоб ввести в оману користувачів. Тому при відкритті гаманця бажано завантажувати необхідні програми тільки з офіційних сайтів і ретельно перевіряти всі встановлювані додатки.
Приховані майнери
За допомогою вірусів у системі комп’ютера встановлюється ПЗ, яке дозволяє хакеру «майнити» на зараженому комп’ютері без відома власника комп’ютера і на користь власника вірусу.
Фальшиві криптовалюти
Як приклад можна навести Onecoin. Інвестори, які вклали свої гроші в Onecoin, розраховували, що купують перспективну валюту. А за фактом, жодного блокчейна або мережі майнерів Onecoin не існувало взагалі.
Перед тим як купувати невідому криптовалюту, перевірте, чи існує вона насправді. Це можна зробити на таких сайтах, як CryptoCompare або Coinmarketcap.
Як не стати жертвою шахраїв
Організовуючи свою атаку, хакери розраховують на низький рівень захисту своїх жертв. Саме так часто і відбувається. Щоб знизити ймовірність стати жертвою шахраїв, експерти ринку радять дотримуватися кількох простих правил:
  • Використовувати перевірене програмне забезпечення. Ненадійні програми можуть призвести до втрати всього вмісту вашого гаманця.
  • Не потрібно поспішати, ринок криптовалют нікуди не дінеться. Вивчіть всі доступні матеріали і ресурси. Приймайте рішення тільки тоді, коли зможете критично оцінити всі можливі ризики і наслідки.
  • Стежити за новинами ринку, контролюйте події, пов’язані з компаніями і біржами, які вас цікавлять, або куди інвестували свої гроші. Слідкуйте за оновленнями програмного забезпечення.
  • Зберігати гроші в криптогаманцях, а не біржах. Буде краще, якщо криптоактиви перебуватимуть в «холодному» гаманці, це найбільш надійно.
  • Не авторизуватися на незнайомих ресурсах. Це відноситься не тільки до криптогаманців, але і до інших сервісів, включаючи і соцмережі.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас