Як перевірити законність литовського авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перевірити законність литовського авто

Технології&Авто
2760
Багато автомобілів на литовських номерах не тільки незаконно перебувають в Україні, а й знімаються з реєстрації в Литві, опиняючись поза законом в ЄС.
Всі автомобілі, які мають литовські номерні знаки, зареєстровані в місцевому органі реєстрацій – Regitra. Однак є кілька вагомих причин, коли ці авто знімаються з реєстрації. І після цього їздити дорогами Литви або інших країн Євросоюзу вони не можуть.
Кожен автомобіль у Євросоюзі повинен раз на два роки проходити техогляд. Після підтвердження «технічного іспиту» власнику не тільки видається спеціальна наклейка на номерний знак або лобове скло, але і робиться відповідна відмітка в електронному реєстрі. Якщо авто не пройшло техогляд в установлений законом термін, воно вважається таким, яке не може пересуватися по дорогах ЄС – його реєстрація в Regitra припиняється.
І в’їхати до Литви або іншу країну ця машина не може. Щоб пройти техогляд з такою відміткою, машину треба доставити на техогляд на спеціалізований пункт огляду в Литві на лафеті (не своїм ходом). Звісно, жоден український «власник» цього робити не буде. Тому машину доведеться здати на розбирання для продажу на запчастини.
Кожен автомобіль, який експлуатується в Євросоюзі, має бути застрахований по цивільній відповідальності по відношенню до третіх осіб. Аналогічна вимога діє і для українських авто. Однак якщо в Україні її перевіряє поліція тільки при зупинці, то в Литві без страховки машина автоматично знімається з обліку. Наслідки – такі ж, як і прострочення техогляду.
За номером авто, VIN-коду і серійним номером сертифіката реєстрації будь-хто може дізнатися, чи стоїть на обліку в Литві дане авто. База даних видає три показники: коли був пройдений останній техогляд, коли закінчується страховка і чи не перебуває машина в розшуку. Будь-яка позитивна інформація за цими показниками говорить про те, що автомобіль – поза законом в Євросоюзі. А значить, що його власнику потрібно підшукувати шрот, який прийме цю машину для розбирання на запчастини…
За матеріалами:
autonews.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас