Використання енергоощадних лампочок посилило світлове забруднення – вчені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Використання енергоощадних лампочок посилило світлове забруднення – вчені

Енергетика
2454
Вчені заявили про те, що використання енергоощадних світлодіодних ламп призвело до посилення світлового забруднення. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Science Advances.
Як відзначають дослідники, світлове забруднення змінює біологічні ритми тварин і заважає астрономічним спостереженням. Аналіз супутникових знімків за 2012 – 2016 роки показав, що в середньому кількість території, що висвітлюється в темний час доби, збільшується на 2,2% за рік. Яскравість вже освітлених територій за рік збільшується також на 2,2%. Приріст відбувається в основному за рахунок Південної Америки, Африки і Азії. У зонах військових дій, Сирії, Ємені та інших, — освітленість, навпаки, знижується. В даний час небо засвічено так сильно, як ніколи раніше.
За словами вчених, насправді світлове забруднення зростає швидше. Більшість світлодіодних ламп випромінює холодне блакитне світло, яке супутники не можуть засікти через занадто короткі електромагнітні хвилі. Водночас, саме це світіння найбільш близьке до денного світла, через що організм все сильніше сприймає ніч як день.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас