Європа більше не буде ставити штампи в паспорті - українці їх підробляють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа більше не буде ставити штампи в паспорті - українці їх підробляють

Особисті фінанси
4843
Євросоюз вводить нові візові правила, щоб розв’язати проблему нелегальних трудових мігрантів.
Українські заробітчани знайшли спосіб перебувати в ЄС на заробітках довше відведених законом трьох місяців протягом півроку.
Обдурили систему
Як відомо, для перебування в країнах Шенгенської зони більше 90 днів у півріччі потрібно мати дозвільні документи, посвідку на проживання або національну візу, отримати яку не завжди є можливим. На практиці ж, за допомогою підробленого штампа в паспорті з датою в’їзду і виїзду, можна створити видимість, що людина не перевищила допустимий ліміт.
«Такою схемою користуються люди, які не мають легальних підстав отримати національну візу тієї країни, в якій працюють. Або мають свої причини перебувати більше 90 днів у півріччі. У більшості випадків туристам відведеного ліміту вистачає, тому використовують цю схему люди, які працюють нелегально», – розповіла UBR.ua директор агентства з працевлаштування за кордоном Travel Service Анастасія Недбайло.
Працездатність цієї схеми підтвердили нам і юристи, відзначаючи при цьому, що нею користуються не тільки українці, але також жителі Російської Федерації і Казахстану, ті, хто їздить на заробітки або навчання в недалеке зарубіжжя.
«За останній рік наша фірма зіткнулася як мінімум з десятком таких випадків. При цьому, ми не перебуваємо в прикордонній зоні, де напевно цей показник зашкалює. Схема виглядала практично завжди однаково – якась невідома до цього моменту людина обіцяла залагодити питання з штампами, забирала паспорт і повертала назад вже з потрібними печатками. Суть підробки цих штампів – продовжити собі перебування в Шенгені, або «довести», що ви були в країні ЄС на момент, наприклад, очікування карти побиту», – зазначила в бесіді з UBR.ua адвокат, який співпрацює з польською адвокатською фірмою в якості юриста Ірина Мізіна.
Штампи замінять єдиним реєстром
Наплив нелегальних робітників-мігрантів не на жарт стурбував європейських чиновників, які почали писати нові правила контролю перетину кордонів Шенгенської зони. У підсумку, було вирішено зовсім відмовитися від штампів на користь автоматизованої системи обліку в’їзду-виїзду (Entry-Exit-System, EES).
Згідно з новими схваленими Радою Євросоюзу правилами, при спробі перетнути кордон інформація про в’їзд і виїзд з Шенгенської зони буде автоматично реєструватися в системі під час сканування документів. Також система буде поінформована про заборону на в’їзд в ту чи іншу країну, якщо така є.
Таким чином, Європа зможе не тільки побороти згубну практику підробки штампів, а й підвищити безпеку своїх кордонів через підвищену терористичну небезпеку.
Повноцінно нова система має запрацювати вже до 2020 року.
Після введення нових правил у митної служби і консулату буде одна система, а значить буде видно, хто і коли отримував візи, відмови і на яких підставах.
«Думаю, що введення біометричних віз, а потім і поява більш безпечних біометричних паспортів поступово ускладнює нелегальне перебування для громадян України», – підмітила Анастасія Недбайло.
Таким чином, кажуть експерти, проблеми можуть виникнути у людей, які раніше порушували терміни перебування в Шенгенській зоні. Якщо у людини при перетині кордону, є достовірне підтвердження мети її поїздки, медична страховка, а також грошові кошти в достатньому розмірі, проблем бути не повинно, навіть якщо раніше були відмови при отриманні віз.
«Відмовити у в’їзді можуть, якщо людина знаходиться в SIS, в реєстрі осіб, перебування яких на території країни є небажаним, якщо людина є персоною нон-грата, не має достатньо документів, не підтверджена мета поїздки», – каже Ірина Мізіна.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас