В Україні вдвічі покращився рейтинг податкового клімату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вдвічі покращився рейтинг податкового клімату

Казна та Політика
1870
В рейтингу «Оподаткування 2018» (Paying Taxes 2018) Україна значно поліпшила свої позиції, піднявшись з 84 місця на 43. Дослідження проводилося за участю Світового банку і компанії PwC, в його рамках оцінювалися кількісні та якісні аспекти сплати податків в 190 країнах.
Показники країн за умовами оподаткування також враховуються при складанні рейтингу Doing Business.
Клімат поліпшується
На думку партнера PwC Ukraine В’ячеслава Власова, Україна в останні роки значно просунулася в плані зниження кількості податків і ставок оподаткування.
Також були спрощені процедури податкової звітності. Все це дозволило помітно поліпшити позиції нашої країни в світовому рейтингу простоти сплати податків. Якщо в 2012 році з 190 країн Україна перебувала на 181 місці, майже в кінці списку, то за 6 років країна змогла поліпшити свій рейтинг на 138 позицій.
Фактори, за рахунок яких Україна поліпшила свої показники в рейтингу:
  • Україна стала єдиною країною в регіоні Східної Європи і Центральної Азії, яка в 2016 році знижувала ставки податків. Так зниження ставки ЄСВ дозволило знизити податкове навантаження на бізнес.
  • Можливість подання податкової звітності в електронному вигляді суттєво економить час для платника податків.
  • У порівнянні з іншими країнами, в Україні відносно прості правила для бізнесу щодо внесення змін та правок у податкові декларації та декларації з відшкодування ПДВ за експортними операціями.
  • Бізнес в Україні адаптується і звикає до зближення податкового і бухгалтерського обліку.
За рахунок чого інші країни в порівнянні з Україною досягли кращих показників в Paying Taxes 2018:
  • Наявність повноцінного електронного документообігу між бізнесом та фіскальними органами.
  • Створено умови, за яких бізнес витрачає менше часу на підготовку податкових звітів.
  • Більш низькі податкові ставки, менша кількість податків для бізнесу.
В Україні вдвічі покращився рейтинг податкового клімату
Податкове навантаження в Україні за останній рік знизилося з 51,9 до 37,8%. За цим показником Україна піднялася на 98 позицію в порівнянні з 156 місцем роком раніше. У країнах Європейського Союзу податкове навантаження становить 39,6%, а середньосвітовий показник – 40,5%.
За кількістю податкових платежів на рік – їх всього п’ять, Україна посідає 3 місце у світі. Для порівняння, в країнах Євросоюзу 12 платежів на рік, у середньому по країнам світу – 24 платежі.
При цьому в Україні бізнес змушений витрачати набагато більше часу на підготовку та подання звітів і сплату податків. Це займає 327,5 годин, що трохи краще за показник минулого року – 355,5 годин.
За цим показником Україна знаходиться на 159 місці в світі. При цьому середньосвітовий показник часу на підготовку звітів становить 240 годин, в країнах ЄС – 161 год.
Індекс пост-подання в України становить 85,95. За цим показником наша країна піднялася на 42 місце порівняно з 67 у минулому році. Індекс пост-подання в країнах Євросоюзу становить 81,6, в середньому по світу – 59,51.
За словами віце-президента Американської торгової палати Тетяни Прокопчук, 55% опитаних компаній підтвердили поліпшення податкового клімату в Україні. Найбільше нарікань представників іноземного бізнесу в Україні пов’язані з витратами часу на заповнення податкової звітності та відсутність повноцінного електронного кабінету зі сплати податків.
Як спростити умови сплати податків для бізнесу
Насамперед, Україна продовжує поступатися іншим країнам у питанні оформлення податкової звітності, вважає В’ячеслав Власов. Зниження часу і трудовитрат для бізнесу на підготовку звітів дозволить помітно поліпшити позицію України у світовому рейтингу.
Цьому сприятиме:
  • Спрощення форм податкової звітності дасть можливість знизити час на її заповнення. Простота форм дозволяє автоматизувати заповнення звітів, що знижує час на заповнення і трудовитрати.
  • Повноцінне запровадження електронного кабінету платників податків.
  • Перехід на електронний документообіг.
  • Поліпшення системи електронного адміністрування ПДВ.
  • Більш м’які вимоги до форми заповнення накладної з ПДВ. Велика кількість обов’язкових реквізитів накладної забирає у бізнесу багато часу на оформлення.
  • Повернення до річної звітності з податку на прибуток підприємств (замість нинішньої квартальної).
На думку директора податкових послуг PwC Ukraine Вікторії Тимошенко, Україна може покращити свої показники в рейтингу Paying Taxes за рахунок зниження часу з обліку податку на прибуток і на проведення бюджетного відшкодування. При цьому негативний вплив на рейтинг може мати посилення контролю за оформленням податкових накладних та введення процедури блокування податкових накладних.
Зниження ставок податків – не головна причина для зростання інвестиційної привабливості, вважає радник міністра фінансів Олена Макеєва. За її словами, дії фіскальних служб повинні будуватися так, щоб не відлякувати бізнес і не знижувати його інтерес вкладати гроші в українську економіку. Особливо це стосується взаємин фіскальних органів та іноземних інвесторів.
Також для поліпшення податкового клімату з боку державних органів бізнес очікує появи повноцінного електронного кабінету платників податків. Зараз він працює в режимі електронної поштової скриньки.
І другий етап – введення електронного аудиту (перевірка фіскальними органами податкової звітності дистанційно, без виїзду на підприємство).
В Україні вдвічі покращився рейтинг податкового клімату
В Україні вдвічі покращився рейтинг податкового клімату
Ухвалюючи рішення, куди вкладати свої гроші, інвестори звертають особливу увагу на зручність ведення справ і податкову систему певної країни. Тому зростання рейтингу України в Paying Taxes 2018 і наступні кроки з усунення існуючих незручностей для бізнесу, пов’язаних з великими затратами часу на підготовку та подання податкової звітності, сприятимуть зростанню інвестиційної привабливості та поліпшенню умов для ведення бізнесу в нашій країні.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас