МВФ радить Україні відмовитися від практики повернення ПДВ – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ радить Україні відмовитися від практики повернення ПДВ – експерт

Казна та Політика
4229
Міжнародний валютний фонд радить Україні припинити витрачати бюджетні кошти на повернення експортерам податку на додану вартість (ПДВ). Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявив політтехнолог Олег Постернак, коментуючи результати роботи місії МВФ в Україні.
«У МВФ є суттєві претензії до такого болісного і дуже важливого питання для держбюджету, як відшкодування експортного ПДВ», – зазначив він.
Наводячи дані статистики ДФС, експерт зауважив, що лише за 9 місяців поточного року витрачено 77 млрд грн бюджетних коштів на виплати експортерам.
«Вдумайтеся у цю цифру, і ця сума виплачена в грошовій формі. Якщо порівнювати цю цифру, наприклад, з минулим роком, то зростання обсягів відшкодування ПДВ на рівні понад 23,5 млрд грн», – зауважив Пастернак.
За його словами, головним отримувачем повернення експортного ПДВ в агросекторі є надприбуткова компанія «Кернел».
«Вони отримали 10% від загального обсягу повернення ПДВ, це приблизно 7 млрд грн. До речі, в парламенті цю компанію пов’язують із відомим та найбагатшим депутатом ВР Віталієм Хомутинніком. За інформацією АМКУ, комерційна структура, з якою пов’язують Хомутинніка, нещодавно збільшила долю в структурі власності компанії «Кернел». Деякі експерти навіть називають його новим власником компанії», – зауважив він.
Тож поки одні збагачуються, у бюджеті формується багатомільярдна «діра», вважає експерт.
«Зараз, коли деякі експортери зміцнили своє становище, і які отримують надприбутки на цих речах, і коли державний бюджет має спрямувати кошти на інші проблеми, а в даному випадку це, наприклад, та ж система освіти, яка потребує величезного фінансування – потрібно переглянути ці умови повернення ПДВ. І це безпосередні зауваження представників МВФ. І сподіваюся, що уряд скоро поставиться до цієї проблеми більш уважно», – сказав він.
При цьому додав, що найбільшим лобістом збереження повернення ПДВ буде той самий «Кернел» з його лобістькими групами у парламенті.
«Мова йде про цілі структури, які пов’язані із зернотрейдерськими механізмами. Зокрема, вони пов’язані із цією компанією «Кернел», яка фактично є найбільш «м’ясистою» компанією, яка отримує подібні відшкодування із державного бюджету країни. І звісно, це велика проблема взагалі для українського парламентаризму і це велика проблема для нашої фінансової системи», – наголосив експерт.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас