Дмитро Куцан: як вберегти себе від карткового шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Куцан: як вберегти себе від карткового шахрайства

Фінтех і Картки
1690
Банкоматне шахрайство залишається актуальною темою для власників платіжних карток. Тому важливо знати, як моментально його розпізнати і захистити свою пластикову картку від ласих до чужих грошей, але таких небажаних гостей.
Найпоширеніший метод, який використовують злочинці, називається скімінг. Це незаконне копіювання даних з магнітної стрічки активної картки законного власника за допомогою зчитувального пристрою (його називають скімером).
Отриману з магнітної стрічки інформацію шахраї використовують для виготовлення дублікатів скомпрометованих карток, за допомогою яких можуть вкрасти кошти власника. Для цього вони намагаються отримати ключі до вашої картки. Ці ключі — дані картки та ваш персональний пін-код.
Зчитувальний пристрій шахраї встановлюють на слот для карти в банкоматі, а щоб дізнатись ваш пін-код, використовують власну камеру, скеровану на клавіатуру банкомату. Іноді вони встановлюють поверх оригінальної клавіатури власну, дуже схожу на справжню. Щоб отримати максимальний зиск, такі пристрої злочинці, як правило, застосовують на банкоматах, якими часто користуються.
Що ви можете зробити, щоб не стати жертвою шахраїв?
Перед тим, як почати користуватись банкоматом, рекомендовано:
1. Перевірити на цілісність та міцність слот для прийому карти. На початковому екрані банкомата часто виводиться зображення оригінального слоту, щоб Клієнт міг переконатися в його надійності.
2. Переконатися, що камера на банкоматі скерована на ваше обличчя, а не на клавіатуру.
3. Перевірити клавіатуру банкомату на дефекти (можливі випуклості, стійкість, незвичний колір).
Є додаткові заходи безпеки, які захистять ваші гроші:
1. При наборі пін-коду бажано прикривати клавіатуру рукою.
2. Заради безпеки краще користуватися банкоматом з антискімером — захисною накладкою на слот для карти.
3. Користуйтеся банкоматами, які знаходяться у відділеннях.
4. Підключіть послугу “смс-банкінг” для відстеження руху своїх коштів. У разі виявлення підозрілих операцій ви можете моментально заблокувати свою карту, і злочинці не зможуть вкрасти ваші гроші.
5. Ніколи не зберігайте пін-код разом з карткою, не записуйте пін-код на картці.
6. Краще замовляйте чіпову картку, а не карту з магнітною стрічкою.
7. Якщо банкомат викликає у вас підозру, краще використайте інший.
Якщо ви виявили скімер, обов’язково зверніться до банку та повідомте про свою знахідку. Це допоможе убезпечити кошти інших людей і зірвати плани злочинців.
Ще один вид банкоматного шахрайства, на який хочеться звернути увагу — це cash trapping, що в перекладі з англійської означає “захоплення готівки”.
Йдеться про звичайну планку з клейкою стрічкою, яку шахраї встановлюють
на отвір для видачі готівки. Як наслідок, під час видачі готівка прилипає до клейкої стрічки або скотчу і здається, що банкомат не видав банкноти, хоча кошти з рахунку при цьому списуються.
Слід сказати, що шахраї виготовляють планку під обраний банкомат з максимально можливою точністю. Але, як і скімер, такий пристрій не є міцною та цілісною конструкцією і частиною банкомату.
Якщо запит на видачу готівки був успішно виконаний банкоматом, а грошей чомусь немає, спробуйте самостійно перевірити отвір для видачі готівки.
Також рекомендовано не поспішати відходити від банкомату, а зателефонувати до банку та проконсультуватись з фахівцем. Зловмисники, як правило, чекають неподалік, і якщо ви відійдете, одразу заберуть ваші гроші.
У будь-якому разі саме ви є першою лінією захисту в боротьбі з шахрайством. Рівень вашої фінансової грамотності та уважність допоможуть вберегти свої гроші від злочинців.
Дмитро Куцан, начальник відділу моніторингу операцій з платіжними картками банку “ГЛОБУС”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас