Торф'яна альтернатива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торф'яна альтернатива

Енергетика
3395
Уряд не втомлюється проробляти нові варіанти поставки імпортних енергоресурсів. «Фішка» цього підходу в тому, що наша країна докладає масу коштів і зусиль, щоб домовитися і купити в інших країнах енергосировину: природний газ, вугілля або ядерне паливо, і платить за це пристойну суму в іноземній валюті.
Алео якби половина від цих зусиль була спрямована на розвиток внутрішніх енергетичних можливостей і програм з енергозбереження в Україні, можливо, проблема нестачі енергоресурсів в нашій країні була б знята з порядку денного. Так, однією з альтернатив у підвищенні рівня внутрішнього забезпечення країни енергоресурсами може стати торф.
Досвід Фінляндії
Показовим прикладом, як потрібно правильно розпоряджатися своїми ресурсами, демонструє Фінляндія. У цій країні торф – єдиний вид свого палива. Тому до цих пір галузь перебуває під пильним державним контролем. Близько 85% видобутого торфу припадає на державну компанію ВАПО, і тільки 15% – частка ринку у приватних компаній.
Незважаючи на активне впровадження альтернативної енергетики і програм з енергозбереження, торф’яна енергетика в Фінляндії продовжує зберігати державний пріоритет. У 2016 році в країні видобуто понад 10 млн тонн торфу. Більше 7% електроенергії Фінляндії виробляється з торфу, а частка цієї сировини у виробництві тепла перевищує 20%.
Ось таким чином бідна на сировинні ресурси Фінляндія, перш ніж імпортувати енергосировину, максимально повно намагається задіяти всі доступні внутрішні ресурси і можливості для підвищення внутрішнього енергозабезпечення. Чому цього не зробити нам?
Ще одна важлива особливість торфу – сировина споживається переважно всередині країни-виробника, і його вартість мало схильна до цінових коливань. Так, у Фінляндії за останні 25 років вартість паливного торфу продовжує залишатися майже без змін. А це означає стабільні ціни на вироблені з нього електроенергію і тепло. При цьому вартість виробленої енергії з вугілля стала за цей час вищою, ніж з торфу, а з газу і рідкого палива – ще вищою.
Торф'яна альтернатива
Торф’яна комора України
В Україні виявлено і розвідано понад 1600 торф’яних родовищ із загальними запасами близько 1,9 млрд тонн. Торф’яні поля займають площу 650 тис. гектарів.
Середньорічний видобуток торфу в нашій країні становить близько 500 тис. тонн на рік, що значно менше реальних можливостей. Так ще в середині минулого століття на території України добували 3-4 млн тонн торфу на рік.
Потім торф як енергетична сировина почав поступатися лідерством вугіллю і природному газу, і обсяги його видобутку з цього часу почали поступово знижуватися.
За даними ДП «Укрторф», за 10 місяців 2017 року видобуто 508 тис. тонн торфу і вироблено 199 тис. тонн паливних брикетів.
Найбільше торфу добувають у Волинській, Рівненській, Чернігівській та Львівській областях.
Зараз 81% видобутого в нашій країні торфу використовується як паливо, а 19% – в якості добрив.
Торф «відсувають»
На думку Мінпаливенерго, потрібно активізувати використання торфу в енергетиці. Висока вартість газу і відчутне зростання цін на вугілля зробили торф більш привабливим для зростання його використання в промислових і побутових потребах.
В умовах, коли Україна відчуває брак природного газу та вугілля власного видобутку, торф може стати альтернативою, і дасть можливість знизити потребу в імпорті енергоресурсів. Це на словах, в реальності на державному рівні помітних зусиль у відновленні потенціалу торф’яної галузі поки немає.
Потенціал для збільшення видобутку торфу в Україні є, однак проблеми галузі залишаються поза інтересами уряду. З 37 торфобрикетних заводів в даний час працює тільки 6, обсяг продукції, що випускається, знизився в 5 разів.
Модернізація на заводах не проводилася. Наймолодшим є завод на Волині, побудований більше 30 років тому, інші підприємства працюють вже по 45-50 років і більше.
З боку держави так і не з’явилася програма з розвитку торф’яної галузі та модернізації підприємств, що перебувають у держвласності. А поки підприємства державні, розраховувати на інтерес до них з боку приватних інвесторів також не доводиться.
Створюється враження, що торф’яну галузь навмисно відсувають убік, звільняючи місце імпортним енергоносіям. Або намагаються довести до банкрутства держпідприємства, з подальшою їх приватизацією «під замовника».
Для цього використовуються різні механізми. Наприклад, блокується виділення земельних ділянок під розробку торфу, отримати дозвіл на землевідведення дуже проблематично.
Немає державної програми із заміщення імпортних енергоносіїв за рахунок внутрішніх джерел. Замість того щоб зосередитися на розвитку програм з енергозбереження та зниження рівня імпорту енергоресурсів, держава витрачає з бюджету величезні кошти на субсидування імпортного газу і вугілля.
При цьому можливості з розвитку альтернативних джерел енергії всередині країни, фактично, ігноруються.
Вигідніше і дешевше
На думку радника міністра енергетики та вугільної промисловості Максима Білявського, використання торфу може стати альтернативою природному газу. Для заміни однієї тисячі кубометрів газу знадобиться 3 тонни торфу.
Зараз вартість газу складає 7 тис. грн, і в перспективі може зрости ще більше. Вартість тонни торфу близько 900 грн. Таким чином, при використанні торфу витрати в порівнянні з природним газом знизяться в 2,6 раз. Торф є недорогим і доступним паливом для бюджетної сфери, зазначив Максим Білявський.
Варто зауважити, що при переробці торфу в торфобрикет, його теплотворна здатність у багато разів підвищується і наближається до рівня кращих сортів кам’яного вугілля.
При використанні торфу замість газу фактична економія може виявитися ще більшою, оскільки реальна калорійність газу, який постачається споживачам, нижча.
Тому за оцінками тих громадян, хто ризикнув поміняти газовий котел на твердопаливний, після переходу з газу на торф, реальні витрати на опалювальний сезон можна знизити в 4-5 разів. Це відбувається за рахунок відносної дешевизни торфу і зниженої калорійності природного газу.
Ще одна перевага торфу – на його вартість мають незначний вплив коливання світових цін на енергоресурси. Тому, при зростанні вартості газу і вугілля, привабливість торфу для споживачів тільки зросте.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас