Почалося тестування на людині персоналізованої вакцини від раку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Почалося тестування на людині персоналізованої вакцини від раку

Технології&Авто
6456
Цього тижня медичний стартап Moderna почав тестування персоналізованого методу лікування раку. За задумом, для кожної людини створюються свої власні ліки. Вони вчать організм самостійно боротися з хворобою. Першою піддослідною стала громадянка США Гленда Клевер з раком легенів. 6 тижнів 100 вчених готували спеціальну вакцину персонально для неї.
На даний момент Moderna вважається найдорожчим біотехнологічним стартапом з ринковою вартістю $5 млрд. Багато в чому причиною цього стала ідея компанії про лікування хвороб без ліків від цих хвороб. Замість цього, Moderna хоче навчити людський організм боротися з ними самостійно.
Методика компанії базується на використанні матричної РНК (мРНК), яка виконує роль молекулярного кур’єра. Поступаючи в організм, мРНК змушує організм людини виробляти відсутні білки, через відсутність яких розвинулася та чи інша хвороба. Раніше стартап вже проводив клінічні випробування, які показали ефективність методу. Але тестування персоналізованої терапії від раку на людину буде проводитися вперше, повідомляє Bloomberg.
Гленді Клевер 67 років і вона страждає на рак легенів. Вона стала першою піддослідною в програмі з персоналізованого лікування раку. 6 тижнів тому дослідники з Moderna взяли у неї зразок пухлини об’ємом один кубічний міліметр. Так почався шлях до виготовлення вакцини, яка навчить тіло Гленди виробляти речовини, здатні побороти рак. Вакцина буде працювати тільки для Гленди, тому що створювалася за її геномом – для інших людей процес доведеться повторювати заново. Вчені вивчили пухлину Гленда, виділивши ознаки, характерні тільки для неї. На їх основі системою був запрограмований спеціальний блок ДНК, який потім був транскрибований в мРНК – послідовність інструкцій для організму. На основі цих інструкцій організм і повинен навчитися визначати рак і боротися з ним. Гленда Клевер перший і поки єдиний піддослідний. Над ліками для неї працювали 100 осіб.
Генеральний директор Moderna Стефан Банкель каже, що все це стало реальним завдяки падінню вартості секвенування генів. Ще на початку століття за секвенування всього гена людини довелося б віддати кілька мільйонів доларів, сьогодні ця процедура обійдеться в $2000. Така різка зміна дозволяє зробити персональну медицину не тільки доступною, але й рентабельною для тих, хто нею займається.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас