Українців змусять заплатити за своє сміття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців змусять заплатити за своє сміття

Казна та Політика
1522
Влада всерйоз взялася за проблему переробки відходів і направила до Верховної Ради відразу пачку «сміттєвих» законодавчих ініціатив, в рамках яких в Україні має бути створена ціла галузь переробки сміття. Плани, звичайно, грандіозні.
Але прийняття цих ініціатив неминуче спричинить подорожчання процесу виробництва товарів і фасування, що в кінцевому підсумку позначиться на кінцевій вартості в магазинах.
Потопаємо в смітті
Питання ефективності поводження з відходами вже переросло у загальнонаціональну екологічну катастрофу: реальні обсяги стихійних сміттєзвалищ в Україні нікому не відомі, дані експертів приблизні, а методики і механізмів точного підрахунку просто не існує.
Оскільки даній проблемі не приділялося належної уваги ні владою, ні бізнесом — дійшли до точки неповернення. Прикладом цього стала катастрофічна ситуація зі сміттям у Львові.
«Існувала невелика надія на пілотний проект «Теплий Дім», в рамках нацпроекту «Енергія Природи», який повинен був точково стартувати по областях за рахунок перерозподілу «Кіотських грошей», але на жаль: частину розікрали, а решту витратили на пенсії, виконуючи передвиборні обіцянки», — зауважив у розмові з UBR.ua консультант МГО «Еко-Україна» Євген Деркач.
Ситуацію намагаються виправити зараз. У поданий до Верховної Ради пакет законів заклали будівництво сміттєпереробних підприємств, зменшення кількості сміттєзвалищ, сортування відходів, використання еко-технологій при виробництві упаковок і товарів.
Втім, не всім ініціативи нардепів до душі. Приміром ,виробники упаковки, швидше за все, будуть виступати проти і зроблять все можливе, щоб ці законопроекти не ухвалили.
Як кажуть автори законопроектів, виробники лобіюють свій варіант вирішення проблеми — законопроект № 4028 «Про упаковку та відходи упаковки». Зараз документ знаходиться на розгляді профільних комітетів. Суть цієї ініціативи в тому, щоб зобов’язання щодо обробки або утилізації відходів покладалося на пакувальників частково. А за решту повинні будуть заплатити споживачі.
Пропонується навіть внести в комунальні платежі окрему графу щодо переробки відходів. Експерти вже підрахували, що це «обтяжить» квитанцію в середньому на 200 грн.
Дороге задоволення
Так чи інакше, кажуть експерти, яка б ініціатива не була прийнята, її реалізація все одно ляже на плечі українців.
«Це не законопроект про «врегулювання», це підвищення в 20 разів збору за утилізацію. Самої утилізації немає і не планується. Тобто це пряма крадіжка грошей споживачів продукції в упаковці за допомогою її законодавчого оформлення. Воно призведе до зростання вартості фасування, напівфабрикатів і комуналки. Збір нецільовий, держпрограми під нього немає. Отже, жодного заводу з утилізації не буде побудовано», — зазначив у бесіді експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.
До того ж з імплементацією законопроектів щодо поводження з відходами також можуть бути проблеми.
Є передовий світовий досвід ефективного поводження з відходами (тара та упаковка займають більше третини всього неорганічного сміття), але застосувати його в українських реаліях досить проблематично: неплатоспроможність і неготовність населення розвиватися, популізм і політиканство в тарифній політиці не поєднуються з жорсткими болючими реформами.
Отже, єдиний вихід — перекласти фінансові затрати на заможних виробників упаковки. Та тільки це все одно позначиться на кінцевій цінй для споживача, причому разом з погіршенням якості продукції.
«Поки що йдеться про визначення ключової термінології, технологічних норм, розподіл зон відповідальності та обов’язків між виробником, споживачем і державою. Але висновок напрошується один: рекомендації ЄС — добре, але платити за все це все одно нам з вами», — констатував Євген Деркач.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас