Українцям дали більше часу для повернення грошей за борговими розписками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям дали більше часу для повернення грошей за борговими розписками

Особисті фінанси
643
Українцям дали більше часу для з’ясування боргових відносин. Судові спори за борговими розписками, згідно з чинним законодавством, мають такий самий строк позовної давності, як і кредитні суперечки з банками і фінансовими компаніями — 3 роки. Однак, розглядаючи справу №6-1611цс17, Верховний суд виділив опонентам більше часу.
«Чоловік, який позичив гроші під боргову розписку, спочатку звернувся в правоохоронні органи — заявив, що його боржник є шахраєм і наполягав на порушенні кримінальної справи. Після чого довго чекав висновку поліції, яка в підсумку заявила, що не бачить складу злочину, і видала висновок, що мають місце цивільно-правові відносини. Тобто кредитор втратив багато часу на силовиків і тому прострочив з поданням позову про стягнення боргу — минуло більше трьох років. Так от ВСУ зробив висновок, що плутанина з поліцією — поважна причина, з якої термін позовної давності може бути продовжений. І тепер люди, що потрапили в подібну ситуацію, також можуть наполягати в судах нижчої інстанції на відновленні позовних строків», — прокоментував ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.
В останні роки українцям стали частіше відмовляти у кредитуванні банківські установи, тому позичання грошей один одному стало просто масовим явищем. І, як запевняють юристи, воно виливається просто у колосальну кількість судових спорів. Причому, без єдиної правової позиції.
«Розписка вже неодноразово визнавалася судами вищих інстанцій борговим документом і прирівнювалася до договору позики, укладеного в усній формі, але зафіксованого у вигляді розписки. Проте в питанні строків позовної давності суд дійшов суперечливого висновку про те, що виплата частини заборгованості після закінчення строків позовної давності не перериває строки позовної давності. До цього судова практика виходила з того, що така оплата підтверджує відновлення строків позовної давності», — зазначив у розмові з керуючий партнер адвокатського об’єднання «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Щоб уникнути безглуздих суперечок і позовів у майбутньому, правознавці рекомендують відразу правильно оформляти боргові кошти.
«Важливо пам’ятати, що розписка як документ, що підтверджує боргове зобов’язання, обов’язково повинна містити умови отримання позичальником в борг грошей з фіксуванням дати отримання коштів, а також вказівкою на зобов’язання їх повернення», — зазначила керівник компанії ЮК «LEZO» адвокат Наталія Федик.
Суд може відмовити в прийнятті позову при неправильному оформленні розписки.
«Найчастіше причинами відмови у задоволенні позовів про стягнення коштів за борговими розписками є те, що подані позивачем документи не є за своєю суттю борговими розписками або не містять інформації про осіб, які давали кошти в борг, і осіб, які їх приймали, що свідчить про відсутність між сторонами укладеного договору позики», — пояснила Федик.
Якщо ж все оформити правильно, то кредитору цілком реально виграти позов.
«У більшості випадків суди стоять на боці кредиторів. Кількість спорів за розписками зростає, що обумовлено низькою платоспроможністю боржників. При цьому останнім часом предметом спору стають все більші суми», — уточнив Віктор Мороз.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас